Biologinen selitys vampyrismille
Ihoporfyriasta kärsivät ihmiset saavat auringonvalolle altistuessaan oireita, jotka ovat tuttuja vampyyritarinoista. Nyt tutkijat ovat selvittäneet sairauden syyn, joten siihen on mahdollista kehittää myös hoito.

Ihmiset, jotka kärsivät ihoporfyriasta, voivat saada haavoja ja rakkoja ihoonsa, jos he altistuvat auringonvalolle.
Vampyyritarinoita on kerrottu jo antiikin Kreikassa ja Mesopotamiassa. Nyt televisiosarjat, kuten Twilight, True Blood ja Vampyyrin päiväkirjat, ovat nousseet erityisesti nuorten naisten suosioon.
Sarjojen suosiosta ja tarinoiden kiehtovuudesta huolimatta suurin osa meistä on sitä mieltä, että vampyyrit kuuluvat vain elokuvien ja kirjojen maailmaan. Monien muiden hyvien tarinoiden tavoin niistäkin silti löytyy hitunen totuutta.
Outo ihosairaus
Vampyyrit ja todellisuuden yhdistää porfyria-niminen ihosairaus.
Porfyriasta kärsivät ihmiset ovat nimittäin erittäin herkkiä auringonvalolle. Jos he ovat oleskelleet auringossa, heidän ihoaan polttaa ja siihen voi muodostua rakkuloita ja haavoja.
Usein tällaiset ihmiset eivät voi lainkaan oleskella auringossa, vaan heidän pitää vampyyrien tavoin liikkua ulkona vain auringonlaskun jälkeen.
Elämä ilman auringonvaloa tekee heidän ihostaan kalpean, ja jos he taas altistuvat usein auringolle, heidän ihonsa voi arpeutua.
Läpimurto tutkimuksessa
Oireet johtuvat siitä, että porfyriinejä, eli soluissa syntyviä värillisiä ja valoaktiivisia aineita, kertyy punasoluihin ja vereen ja siten myös ihoon. Kun porfyriinit reagoivat auringonvaloon, henkilön ihoa polttaa ja kutisee.
Nyt tutkijat ovat löytäneet geenimutaation, joka aiheuttaa erytropoieettista protoporfyriaa (EPP).
Uuden havainnon myötä tutkijoilla on entistä paremmat mahdollisuudet löytää hoitomuoto tähän potilasta invalidisoivaan sairauteen, johon ei ennen ole ollut hoitoa.