Shutterstock

Bakteeri lannistaa denguekuumeviruksen

Denguekuume on yksi maailman kymmenestä vaarallisimmasta terveysuhasta. Siihen sairastuu yli 390 miljoonaa ihmistä vuodessa. Nyt tutkijat ovat tehneet havainnon, jolla tartuntojen määrä on saatu laskemaan jopa 76 prosenttia.

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut denguekuumeen yhdeksi kymmenestä vaarallisimmasta terveysuhasta.

Tartunnan saa joka vuosi 390 miljoonaa ihmistä. Siihen kuolee noin 20 000 ihmistä joka vuosi.

Denguekuume yritetään saada kuriin levittämällä luontoon hyttysiä, joihin siirretty bakteeri estää viruksen lisääntymisen.

© Getty Images

Siirtää bakteerin seuraavaan sukupolveen

Denguekuumeen oireet ovat samankaltaiset kuin influenssassa, mutta siihen voi liittyä myös verenvuotoa. Silloin se voi olla hengenvaarallista.

Denguevirus leviää ihmiseen lähinnä hyttysten välityksellä. Nyt on ehkä löydetty keino estää hyttysiä levittämästä tautia.

Menetelmässä on yksi heikkous

Kansainvälinen World Mosquito Program -järjestö on vuodesta 2011 lähtien testannut keinoja, joilla hyttysiin voitaisiin istuttaa bakteeri torjumaan taudinaiheuttajia.

Wolbachia-niminen bakteeri näyttää nujertavan dengueviruksen viemällä siltä muun muassa kolesterolia, jota virus tarvitsee lisääntyäkseen.

Joillakin alueilla Brasiliassa ja Indonesiassa denguekuumetapausten määrä on vähentynyt jopa 76 prosenttia.

Toisaalta erityisen lämpimillä alueilla, kuten Vietnamissa, bakteeri ei ole siirtynyt hyttyssukupolvelta toiselle niin tehokkaasti kuin oli toivottu.

Nyt on tarkoitus kehittää bakteerista uusi lämpöä kestävä kanta.