Tekoäly havaitsi Alzheimerin 10 vuotta ennen lääkäriä

Tekoäly on lääkäreitä huomattavasti parempi ennustamaan tulevia diagnooseja, sillä tekoälyn laskentaohjelma voi nähdä merkkejä Alzheimerista paljon ennen lääkäreitä. Nyt tavoitteena on kehittää menetelmää muiden hermostosairauksien havaitsemiseen.

© Shutterstock

Italialaistutkijoiden kehittämä tekoäly erottaa terveen ihmisen aivot aivoista, joissa oli Alzheimerin tauti, 86 prosentin todennäköisyydellä.

Sama tekoäly havaitsi 84 prosentin tarkkuudella aivokuvista varhaisia merkkejä Alzheimerin taudista.

Kuvista tekoäly eetsii epätavallisia merkkejä aivokeskusten yhteyksissä.

Tekoäly tarvitsee vain aivokuvat

Tietokoneen laskentaohjelma voi nähdä merkkejä Alzheimerin taudista jo kauan ennen kuin sairaus aiheuttaa selkeitä oireita, kuten muistin toiminnan heikentymistä tai vaikeuksia kielellisessä ilmaisussa tai ajan ja paikan hahmottamisessa.

Itse asiassa tekoäly havaitsi merkkejä Alzheimerista jo 10 vuotta ennen kuin lääkärit saattoivat huomata selviä oireita.

Suuri etu tekoälyn havainnoissa on se, että ne perustuvat vain aivojen magneettikuviin, joten kyseessä on varsin edullinen menetelmä.

Menetelmää halutaan kehittää edelleen

Nykyisin lääkärit ennustavat henkilön riskiä sairastua Alzheimerin tautiin analysoimalla selkäydinnestenäytettä tai aivokuvia, joiden ottamista varten aivoihin on ruiskutettu kemiallisia yhdisteitä.

Kumpikin menetelmä on kallis ja vaatii toimenpiteitä tutkittavalle henkilölle.

Yksi tutkijoista, Marianna La Rocca italialaisesta Barin yliopistosta, kertoo New Scientist-julkaisulle, että hänen tutkijaryhmänsä aikoo kehittää menetelmää muiden hermostosairauksien havainnointiin.

Tavoitteena on, että menetelmän avulla voitaisiin tulevaisuudessa tehdä varhaisvaiheen diagnooseja muun muassa Parkinsonin taudista, joka aiheuttaa lepovapinaa ja liikkeiden vaikeutumista.