Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Lääketiede - Alzheimer

Tekoäly havaitsi Alzheimerin 10 vuotta ennen lääkäriä

Tekoäly on lääkäreitä huomattavasti parempi ennustamaan tulevia diagnooseja, sillä tekoälyn laskentaohjelma voi nähdä merkkejä Alzheimerista paljon ennen lääkäreitä. Nyt tavoitteena on kehittää menetelmää muiden hermostosairauksien havaitsemiseen.

Italialaistutkijoiden kehittämä tekoäly erottaa terveen ihmisen aivot aivoista, joissa oli Alzheimerin tauti, 86 prosentin todennäköisyydellä.

Sama tekoäly havaitsi 84 prosentin tarkkuudella aivokuvista varhaisia merkkejä Alzheimerin taudista.

Kuvista tekoäly eetsii epätavallisia merkkejä aivokeskusten yhteyksissä.

Tekoäly tarvitsee vain aivokuvat

Tietokoneen laskentaohjelma voi nähdä merkkejä Alzheimerin taudista jo kauan ennen kuin sairaus aiheuttaa selkeitä oireita, kuten muistin toiminnan heikentymistä tai vaikeuksia kielellisessä ilmaisussa tai ajan ja paikan hahmottamisessa.

Itse asiassa tekoäly havaitsi merkkejä Alzheimerista jo 10 vuotta ennen kuin lääkärit saattoivat huomata selviä oireita.

Suuri etu tekoälyn havainnoissa on se, että ne perustuvat vain aivojen magneettikuviin, joten kyseessä on varsin edullinen menetelmä.

Menetelmää halutaan kehittää edelleen

Nykyisin lääkärit ennustavat henkilön riskiä sairastua Alzheimerin tautiin analysoimalla selkäydinnestenäytettä tai aivokuvia, joiden ottamista varten aivoihin on ruiskutettu kemiallisia yhdisteitä.

Kumpikin menetelmä on kallis ja vaatii toimenpiteitä tutkittavalle henkilölle.

Yksi tutkijoista, Marianna La Rocca italialaisesta Barin yliopistosta, kertoo New Scientist-julkaisulle, että hänen tutkijaryhmänsä aikoo kehittää menetelmää muiden hermostosairauksien havainnointiin.

Tavoitteena on, että menetelmän avulla voitaisiin tulevaisuudessa tehdä varhaisvaiheen diagnooseja muun muassa Parkinsonin taudista, joka aiheuttaa lepovapinaa ja liikkeiden vaikeutumista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota