Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Synkät ajatukset kasvattavat Alzheimerin taudin riskiä

Tulevaisuudesta huolehtiminen ja menneisyyden murehtiminen aiheuttavat aivoissa fyysisiä vaurioita.

Shutterstock

Uusi tutkimus osoittaa, että kielteisellä ajattelulla on selkeä yhteys Alzheimerin taudissa aivoissa tapahtuviin muutoksiin.

Brittiläisen University College Londonin tutkijat seurasivat 360 henkilön elämää kahden vuoden ajan. He pyysivät koehenkilöitä täyttämään kyselykaavakkeita siitä, kuinka paljon heillä oli kielteisiä ajatuksia, kuten ikävien kokemusten murehtimista tai tulevaisuutta koskevia huolia.

Koehenkilöt olivat kokeen alkaessa kaikki yli 55-vuotiaita. Kokeen aikana testattiin myös heidän henkisiä kykyjään, kuten muistia, tarkkaavaisuutta, tilan hahmottamista ja kielellisiä valmiuksia.

Synkät ajatukset saavat aivoihin kerääntymään beeta-amyloidi- (sininen) ja tau-proteiinia (vihreä).

© Rabinovici lab/UCSF

Kielteiset ajatukset näkyvät aivokuvissa

Koehenkilöistä 113:n aivot kuvannettiin tau- ja beeta-amyloidiproteiinien määrän seuraamiseksi aivoissa. Nämä proteiinit ovat tunnusomaisia Alzheimerin taudille.

Tulokset osoittivat selkeän yhteyden. Ne henkilöt, joita synkät ajatukset vaivasivat eniten, alkoivat saada yhä heikompia tuloksia testeissä ja heille kertyi aivoihin yhä enemmän haitallisia proteiineja.

Tutkijat päättelivät, että pitkään jatkunut kielteinen ajattelu kasvattaa riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Heidän mukaansa pitäisi siksi tutkia sitä, voitaisiinko dementiaa aiheuttavia tauteja ehkäistä mindfulnessin ja meditaation kaltaisilla psykologisilla työkaluilla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota