Shutterstock
alzheimer, rokote, proteiini

Suihke nenään ehkäisee alzheimeria

Alzheimerin tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta nyt 20 vuoden ponnistelujen jälkeen tautiin saattaa olla tulossa rokote.

Alzheimerin tauti on maailman yleisin dementian aiheuttaja, mutta tähän asti sitä vastaan ei ole onnistuttu kehittämään rokotetta tai parantavaa hoitoa.

Nyt alkaa kuitenkin maailman ensimmäinen ihmisillä tehtävä koe, jossa testataan mahdollisen nenäsuihkerokotteen turvallisuutta ja tehoa aivoja rappeuttavaa tautia vastaan.

Koe on ratkaiseva

Yhdysvalloissa Bostonissa Brigham and Women’s Hospitalissa aiotaan nyt 20 vuotta kestäneiden tutkimusten jälkeen testata rokotetta 16:lla iältään 60–85-vuotiaalla potilaalla.

Päätutkijan Howard L. Weinerin mukaan koe on ratkaiseva ja se voi merkitä, että taudista vihdoin päästään eroon.

Koehenkilöillä on Alzheimerin taudin varhaisia oireita, ja he saavat kaksi annosta nenäsumutetta viikon välein.

alzheimer, Howard, rokote

Neurologi ja kokeen johtava tutkija tohtori Howard L. Weiner.

© Len Rubenstein

Rohkaisevia tuloksia hiirillä

Rokote perustuu protolliini-apuaineeseen. Tutkijat toivovat sen voivan aktivoida valkosoluja, jotka sijaitsevat niskassa ja kaulan sivuilla olevissa imusolmukkeissa.

Imusolmukkeista valkosolut voivat kulkeutua aivoihin, missä niiden on määrä hajottaa Alzheimerin taudille tyypillisiä beeta-amyloidiplakkeja.

Tässä kokeessa käytettyä menetelmää on tutkittu perusteellisesti kaksi vuosikymmentä. Sen on havaittu voivan ehkäistä ja hoitaa Alzheimerin tautia hiirillä.

Tutkijat huomauttavat, että hiirten ja ihmispotilaiden välillä on kuitenkin isoja eroja. Alzheimerin taudin kohdalla tiedetään aiemmista kokeista, että hiirillä saavutettuja hyviä tuloksia ei välttämättä nähdä ihmisillä.

Alzheimerin odotetaan lisääntyvän rajusti

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailmassa dementiasta kärsii noin 55 miljoonaa ihmistä, luvun odotetaan kasvavan vuoteen 2030 mennessä 78 miljoonaan ja olevan vuonna 2050 jo 139 miljoonaa.

Brigham and Women’s Hospitalin tutkijaryhmä arvioi, että 40 prosenttia kaikista dementiatapauksista voitaisiin ehkäistä elämäntapamuutoksilla.

Suositeltavat elämäntapamuutokset koskevat liikuntaa, ruokavaliota sekä henkisiä että sosiaalisia aktiviteetteja.

Tutkijat ovat nyt aloittamassa kokeen ensimmäistä vaihetta, jossa varmistetaan, että rokote on ihmisille vaaraton. Jos kaikki sujuu hyvin, rokotteen tehoa arvioidaan uusissa tutkimuksissa.