Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hajuaistin heikkeneminen on yksi Alzheimerin taudin ensimmäisistä oireista.

© Shutterstock
Lääketiede - Alzheimer

Hajuaistin menetys voi olla Alzheimerin varhainen merkki

Uusi havainto voi helpottaa pelätyn sairauden diagnosoimista aiempaa aikaisemmin.

Lähes 50 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii dementiasta.

Yksi yleisimmistä sen aiheuttajista on Alzheimerin tauti, joka usein havaitaan vasta, kun se on jo aiheuttanut huomattavia seurauksia potilaalle. Diagnoosi tehdään muistitesteillä, mutta kun sairaus havaitaan, potilas on voinut sairastaa tautia jo kaksikymmentä vuotta.

Hajutesti paljastaa Alzheimerin taudin

Nyt Kanadassa Quebecissä McGill-yliopistossa on tehty läpimurto.

Tutkimuksessa tarkkailtiin 300 henkilöä, joilla oli kohonnut riski sairastua Alzheimerin tautiin. Tutkimus osoitti, että niillä, joiden oli vaikeaa tunnistaa hajuja, oli suurin todennäköisyys saada sairaus.

Varhainen diagnoosi

Aivoissa on kaksi aluetta, joiden avulla ihminen tunnistaa hajuja. Toinen on hajuaistista vastaava alue. Toinen on entorinaalinen aivokuori, joka yhdistää muistista vastaavan aivoturson eli hippokampuksen muuhun aivokuoreen ja jota tarvitaan hajujen muistamiseen ja tunnistamiseen.

Kumpikin alue on tulilinjalla ensimmäisenä, kun Alzheimerin tauti alkaa kehittyä, ja siksi hajutestiä voidaan käyttää yhtenä hyvin varhaisena Alzheimerin taudin merkkinä.

Tutkijat muistuttavat tosin, että testi ei kerro mitään yksinään, sillä hajujen tunnistamisen heikkenemiseen voi olla muitakin syitä.

Viime vuonna yhdysvaltalaistutkijat saivat selville, että myös verikokeella voidaan saada taudin puhkeaminen selvitettyäjo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota