Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Alzheimerin

Geenimuunnos voi parantaa dementian

Geenihoito voi poistaa Alzheimerin taudin aiheuttavaa plakkia aivoista.

Juan Gaertner/Science Photo Library

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus. Sille ei ole parantavaa hoitoa, mutta USA:ssa Massachusettsin teknisessä korkeakoulussa on ehkä päästy sellaisen jäljille.

Aivokudos täyttyy plakista

Yhdysvaltalaistutkijat vertasivat eri geenimuunnelmien vaikutusta Alzheimerin tautia aiheuttavan aivosoluja tuhoavan plakin syntyyn.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että ihmiset, joilla on perimässään APOE4-geenimuunnelma, ovat alttiimpia sairastumaan Alzheimerin tautiin kuin ne, joilla on tavallisempi muunnos APOE3.

Kun tutkijat kasvattivat laboratoriossa aivosoluja, joissa oli APOE4-geenimuunnelmia, soluihin syntyi nopeasti plakkia.

CRISPR pysäyttää plakin muodostumisen

Kun APOE4 vaihdettiin APOE3:ksi niin sanotulla CRISPR-menetelmällä, jolla voidaan siirrellä dna-jaksoja solujen perimässä, plakin muodostuminen ensin lakkasi ja sitten vanhakin plakki alkoi vähentyä.

Näyttää siis siltä, että APOE3 voi paitsi pysäyttää Alzheimerin taudin etenemisen myös parantaa sen.

Tutkijat painottavat, että geenien toimintaan vaikuttavat monet tekijät, mutta löytö on lupaava ja se saattaa auttaa kehittämään menetelmän, jolla Alzheimerin tautia voidaan ehkäistä ja hoitaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota