Shutterstock

Alzheimerin tauti esiin testillä

Veren proteiini paljastaa sairauden paljon ennen oireiden ilmaantumista.

Tavallisella verikokeella saadaan nyt vastaus kysymykseen, kuinka suuri henkilön Alzheimer-riski on.

Saksalainen Ruhrin yliopisto Bochum on selvittänyt mahdollisuuksia ennustaa aivorappeumasairauksia veressä esiintyvän beeta-amyloidin perusteella. Tätä proteiinia kertyy vähitellen aivoihin Alzheimer-potilailla.

Beeta-amyloidiproteiinin määrä veressä osoittaa riskin sairastua Alzheimerin tautiin.

© Shutterstock

Tutkimuksessa analysoitiin verta 203 henkilöltä, joilla ei ollut voitu todeta Alzheimerin tautia siitä huolimatta, että he itse kokivat henkisen suorituskykynsä ja muistinsa huonontuneen.

Koehenkilöitä seurattiin kuusi vuotta. Tulokseksi tuli, että testi paljasti 22 tapauksessa Alzheimerin tautiin sairastumisen seurantajakson aikana.

Testi katsoo tulevaisuuteen

Jatkotutkimuksessa 22 esiin noussutta henkilöä jaettiin kahteen ryhmään beeta-amyloidin määrän mukaan. Kävi ilmi, että suurin pitoisuus johti sairastumiseen keskimäärin 2,2 vuodessa. Muilla sairaus voitiin todeta keskimäärin 3,4 vuodessa.

Uusi testi ei siis ainoastaan ennusta sairastumista, vaan se myös paljastaa, kuinka nopeasti sairaus todennäköisesti kehittyy.

Veritestin ansiosta Alzheimerin tauti voidaan diagnosoida aikaisemmin. Se mahdollistaa hoidon ja kuntoutuksen suunnittelemisen ja aloittamisen jo ennen vakavia oireita.