Näin torjut koronavirusta kotona

Haiseva tiskirätti ei riitä pitämään koronavirusta kotioven ulkopuolella, mutta tehokkaalla siivouksella ja desinfioinnilla saat viruspartikkelit pysymään poissa kotisi pinnoilta.

Haiseva tiskirätti ei riitä pitämään koronavirusta kotioven ulkopuolella, mutta tehokkaalla siivouksella ja desinfioinnilla saat viruspartikkelit pysymään poissa kotisi pinnoilta.

Shutterstock

Uusi koronavirus on tehnyt suuresta osasta maailman ihmisiä kotikissoja.

Karanteenisääntöjen avulla tartuntariskiä pyritään alentamaan julkisissa tiloissa. Kodin neljän seinän sisällä kuitenkin jokainen meistä joutuu taistelemaan esimerkiksi ovenkahvoille ja päällysvaatteille asettuvia virushiukkasia vastaan.

Muuttamalla hieman päivittäisiä siivousrutiinejasi sinä itse voit lisätä mahdollisuuksiasi välttyä virukselta.

OPAS: Näin pidät virukset poissa

Tutkijat ovat laatineet viruksista ja niiden heikkouksista tunnettuun tietoon perustuvan oppaan siitä, miten koronavirustartuntaa voi torjua kotona.

Perheenjäsenet tartuttavat toisiaan

Perusteellisten tutkimusten jälkeen WHO selvitti, miten koronavirustartunta leviää kodeissa perheenjäsenten keskuudessa, ja miten ahtaat tilat vaikuttavat sairauden vakavuuteen.

Kiinasta saadut tiedot viittaavat siihen, että virushiukkaset leviävät ennen kaikkea perheenjäsenten keskuudessa ja lähikontakteissa, kun taas esimerkiksi busseissa ja kaupoissa tartuntoja raportoitiin vähemmän.

Tartuntaketjuista tehty metatutkimus, jossa oli mukana 75 000 ihmistä, paljasti, että jos taloudessa on koronaviruksen saanut henkilö, muilla saman kotitalouden jäsenillä on 16,6 prosentin riski saada tartunta.

Suppeammassa yhdysvaltalaistutkimuksessa tartunnan saaneen perheenjäsenten tartuntariski oli huomattavasti korkeampi: 53 prosenttia.

Saksan terveysviranomaisten lukujen mukaan suurin osa koronatartunnoissta, eli jopa puolet, tapahtuu kotioloissa.

Siksi Yhdysvalloissa suositellaan, että koronapotilas mahdollisuuksien mukaan eristäytyy yhteen huoneeseen heti, kun...

  • hän havaitsee itsellään koronaoireita.
  • on käynyt koronaepäilyn vuoksi koronatestissä.
  • on saanut positiivisen koronatestituloksen.

Koronapotilas ei saisi käyttää muiden perheenjäsenten kanssa samaa vessaa. Muutenkin kodissa pitää huolehtia siitä, että kaikki pesevät käsiä usein, siivouksesta huolehditaan, pinnat puhdistetaan, koti tuuletetaan ja usein käytössä olevat pinnat desinfioidaan. Niin estetään lisätartuntoja tehokkaasti.