
Näin torjut koronavirusta kotona
Uusi koronavirus on tehnyt suuresta osasta maailman ihmisiä kotikissoja.
Karanteenisääntöjen avulla tartuntariskiä pyritään alentamaan julkisissa tiloissa. Kodin neljän seinän sisällä kuitenkin jokainen meistä joutuu taistelemaan esimerkiksi ovenkahvoille ja päällysvaatteille asettuvia virushiukkasia vastaan.
Muuttamalla hieman päivittäisiä siivousrutiinejasi sinä itse voit lisätä mahdollisuuksiasi välttyä virukselta.
OPAS: Näin pidät virukset poissa
Tutkijat ovat laatineet viruksista ja niiden heikkouksista tunnettuun tietoon perustuvan oppaan siitä, miten koronavirustartuntaa voi torjua kotona.
-
KOTIINTULON JÄLKEEN
Kun olet käynyt asioilla, olet saattanut koskettaa pintoja, joilla on voinut olla koronaviruksia. Onneksi perusteellinen käsien pesu vedellä ja saippualla tuhoaa viruksia. Saippua irrottaa käsistä rasvamolekyylejä, joten myös viruspartikkelit irtoavat. Käsidesi toimii samalla tavalla, mutta ainetta pitää käyttää reilusti. Käsidesi ei myöskään tehoa hikisiin tai likaisiin käsiin.
Mitä sinun pitää tehdä?
Pese käsiäsi usein ja aina heti, kun olet tullut kotiin. Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä käsidesiä. Muista huolehtia myös siitä, että lapsetkin pesevät kätensä. Perusteellinen kuivaus vähentää mahdollisesti jäljelle jääneiden viruspartikkelien leviämistä jopa 99,8 prosenttia. -
KÄSIPESULLA
Käsien pesu vedellä ja saippualla ei ainoastaan tuhoa viruksia, vaan se myös irrottaa virushiukkasten otteen ihosta, jolloin ne huuhtoutuvat viemäriin. Mikroskooppisia viruspartikkeleja sisältäviä pisaroita voi kuitenkin tutkimusten mukaan kerääntyä käsienpesuallasta ympäröiville pinnoille, joten pintoja kannattaa siivota ahkerasti.
Mitä sinun pitää tehdä?
Poista turhat esineet käsienpesualtaan ympäriltä. Siivoa allas ja sen reunat sekä vesihana usein puhdistusaineella, ja käsittele ne sen jälkeen alkoholipitoisella (noin 70 prosenttia etanolia) desinfektioaineella. Pyyhi samalla myös ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat ja muut paikat, joita kosketellaan usein. -
SOHVALLA
Bakteerit ja virukset viihtyvät puhelimien ja tablettien pinnoilla, joita käsitellään usein. Puhelimia tutkittaessa on havaittu, että yhdellä kuudesta on pinnoillaan ulostebakteereja. Uusi koronavirus voi tutkimusten mukaan elää muovi- ja metallipinnoilla tunnista jopa kolmeen vuorokauteen. Siksi puhelimet ja tabletit kannattaa puhdistaa usein – erityisesti, jos ne ovat yhteiskäytössä monella perheenjäsenellä.
Mitä sinun pitää tehdä?
Jos puhelin on vesitiivis, sen voi pestä vedellä ja saippualla. Tabletti ja tietokone kannattaa puhdistaa 70-prosenttisella isopropyylialkoholilla tai kosteilla puhdistusliinoilla, joissa on 70 prosenttia alkoholia. Noin minuutin kuluttua viruspartikkelit ovat poissa. -
IKKUNAT
Tutkimus on osoittanut, että alle yhden mikrometrin – 0,001 millimetrin – kokoiset viruspartikkelit voivat aerosoleina selvitä ja jäädä ilmaan jopa kolmeksi tunniksi. Tuuletus raikastuttaa ilmaa, mutta ei tuhoa viruspartikkeleja. Koronavirus viihtyy nimittäin sekä lämpimässä että kylmässä. Heikoimmin virukset selviävät tutkimusten mukaan silloin, kun lämpötila ja ilman kosteuspitoisuus ovat korkeita. Kostea ilma pitää limakalvot liukkaina, mikä tehostaa elimistön taistelua virusta vastaan.
Mitä sinun pitää tehdä?
Tuuleta, pidä lämpötila korkeana ja ilmankosteus mahdollisuuksien mukaan 40–60 prosentissa. Lisäksi on hyvä idea vetää verhot pois ikkunan edestä, sillä auringon ultraviolettisäteily todennäköisesti hajottaa ilmassa olevia mikro-organismeja, kuten viruksia. -
PESUKONE
Tällä hetkellä on vielä epäselvää, miten hyvin koronavirus tarttuu esimerkiksi pyyheliinojen ja lakanoiden välityksellä. Eri maiden terveysviranomaiset ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että vaatteiden ja lakanoiden pesu kannattaa tehdä huolellisesti. Tärkeää on pitää puhtaat ja likaiset vaatteet erillään. Erityisen tärkeää vaatteiden ja lakanoiden pesu on silloin, jos kodissa on koronavirustartunnan saanut ihminen.
Mitä sinun pitää tehdä?
Työterveyslaitos suosittelee, että pyyhkeet ja muut tekstiilit, kuten vuodevaatteet, pestään ensisijaisesti 60–90 asteen pesuohjelmalla. Jos tekstiili ei kestä niin korkeaa lämpötilaa, käytetään desinfioivaa pesuainetta.
Muista pestä myös takit. Ylimääräinen huuhtelu voi vähentää viruspartikkelien määrää. Pyykin kuivatus kuivausrummussa tai silittäminen ovat hyviä vaihtoehtoja.
Jokaisella perheenjäsenellä kannattaa myös olla oma käsipyyhe.
Perheenjäsenet tartuttavat toisiaan
Perusteellisten tutkimusten jälkeen WHO selvitti, miten koronavirustartunta leviää kodeissa perheenjäsenten keskuudessa, ja miten ahtaat tilat vaikuttavat sairauden vakavuuteen.
Kiinasta saadut tiedot viittaavat siihen, että virushiukkaset leviävät ennen kaikkea perheenjäsenten keskuudessa ja lähikontakteissa, kun taas esimerkiksi busseissa ja kaupoissa tartuntoja raportoitiin vähemmän.
Tartuntaketjuista tehty metatutkimus, jossa oli mukana 75 000 ihmistä, paljasti, että jos taloudessa on koronaviruksen saanut henkilö, muilla saman kotitalouden jäsenillä on 16,6 prosentin riski saada tartunta.
Suppeammassa yhdysvaltalaistutkimuksessa tartunnan saaneen perheenjäsenten tartuntariski oli huomattavasti korkeampi: 53 prosenttia.
Saksan terveysviranomaisten lukujen mukaan suurin osa koronatartunnoissta, eli jopa puolet, tapahtuu kotioloissa.
Siksi Yhdysvalloissa suositellaan, että koronapotilas mahdollisuuksien mukaan eristäytyy yhteen huoneeseen heti, kun...
- hän havaitsee itsellään koronaoireita.
- on käynyt koronaepäilyn vuoksi koronatestissä.
- on saanut positiivisen koronatestituloksen.
Koronapotilas ei saisi käyttää muiden perheenjäsenten kanssa samaa vessaa. Muutenkin kodissa pitää huolehtia siitä, että kaikki pesevät käsiä usein, siivouksesta huolehditaan, pinnat puhdistetaan, koti tuuletetaan ja usein käytössä olevat pinnat desinfioidaan. Niin estetään lisätartuntoja tehokkaasti.