Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vasta-aine

Uusi supervasta-aine voi tappaa 99 prosenttia hi-viruksen muunnoksista.

© Shutterstock
Lääketiede - Aids

Uusi vasta-aine tuhoaa 99 prosenttia hi-viruskannoista

Tutkijat ovat kehittäneet supervasta-aineen, joka hyökkää hi-viruksen kimppuun kolmesta eri kohdasta. Kyseessä on tähän asti tehokkain tapa torjua hi-virusta, ja sitä päästäneen testaamaan ihmisillä ensi vuonna.

Tutkijat ovat kehittäneet uuden supervasta-aineen, jolla voi olla ratkaiseva vaikutus hi-viruksen vastaisessa taistelussa.

Hi-virus on hankala vastustaja, sillä se on taitava muuttumaan. Hi-virustartunnan saaneella ihmisellä voi olla viruksesta samanaikaisesti monta eri variaatiota eli kantaa.

Hiv tuhoaa immuunijärjestelmän

Elimistön immuunijärjestelmän pitää siis taistella monia viruskantoja vastaan samanaikaisesti, mikä on valkosoluille ylivoimainen tehtävä. Siksi immuunijärjestelmä pettää, minkä jälkeen elimistö on puolustuskyvytön kaikkia infektioita vastaan.

Muutama vuosi sitten tutkijat havaitsivat, että pieni osa hiv-tartunnan saaneista ihmisistä kehitti elimistössään erittäin tehokkaita vasta-aineita, jotka voivat tuhota jopa 90 prosenttia kaikista hi-viruskannoista kerralla.

Supervasta-aine tehoaa 99 prosenttiin hi-viruskannoista

Havainnon jälkeen tutkijat ovat yrittäneet tuottaa uudenlaisia vasta-aineita, ja nyt Yhdysvaltojen terveysvirasto ja lääkeyritys Sanofi ovat yhdistäneet kolme vasta-ainetta yhdeksi supervasta-aineeksi. Nämä kolme ainetta käyvät viruksen kimppuun eri kohdista, ja yhdessä ne voivat tappaa jopa 99 prosenttia hi-viruskannoista.

Miljoona kuolonuhria vuodessa

Apinoilla tehtyjen kokeiden tulokset julkaistiin vastikään Science-tiedelehdessä. Ihmisillä vasta-ainetta päästäneen testaamaan jo ensi vuonna, mikä on hyvä uutinen niille 36,7 miljoonalle, joilla tällä hetkellä on hiv-tartunta. Vuonna 2016 yli miljoona ihmistä kuoli aidsiin ja siihen liittyviin sairauksiin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota