Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hi-virus
Lääketiede - Aids

Tutkijat osaavat nyt poistaa hivin

Hiv ja aids voivat olla muutaman vuoden päästä historiaa. Saksalainen tutkijaryhmä on poistanut pelätyn viruksen hiiriltä, joille oli aiheutettu hiv-tartunta.

Päivittäin valtava määrä lääkkeitä, joilla on vakavia sivuvaikutuksia, ja sen päälle vielä elämä yhteiskunnassa, joka lyö potilaaseen häpeän leiman. Sellaista on elämä ollut suurelle osalle maailman 37 miljoonasta hiv-tartunnan saaneista.

Kärsimykset saattavat olla historiaa muutaman vuoden kuluttua, sillä saksalainen tutkijaryhmä on saavuttanut läpimurron hiv-tutkimuksessa.

Tutkijat ovat luoneet entsyymin, josta voidaan kehittää hoito hi-viruksen aiheuttamaa elimistön puolustusjärjestelmää tuhoavaa jatkuvaa tulehdusta vastaan.

Hoito poistaa hi-viruksen

Entsyymi toimii saksien tavoin ja leikkaa hi-viruksen pois tartunnan saaneen potilaan dna:sta.

Entsyymillä tehdyt kokeet ja niistä tehdyt päätelmät on julkaistu Nature Biotechnology -lehdessä. Koetta pidetään valtavana läpimurtona sekä hiv- että dna-tutkimuksessa.

”Geenisaksia”, joiden nimi on Brec1, on testattu menestyksekkäästi hiirillä.

Entsyymihoidon jälkeen aiemmin sairailla hiirillä ei havaittu lainkaan merkkejä hiv-tartunnasta.

Tutkijat uskovat, että hoito toimii myös ihmisillä ja että siitä ei koidu minkäänlaisia sivuvaikutuksia.

Hiv-hoito kehitettiin luontoa matkimalla

Entsyymi kehitettiin tekniikalla, joka muistuttaa proteiinien luonnollista kehitysprosessia, mutta tässä tutkijat voivat ohjailla kehityksen suuntaa.

Saksalaistutkijat toivovat aloittavansa ihmiskokeet mahdollisimman pian. Ensimmäiset testit tehtäneen Saksassa.

Brec1:n lisäksi kehitellään myös muita perintöainesta katkovia geenisaksia. Lue lisää siitä, miten CRISPR-tekniikan avulla alkioilta voidaan poistaa vakavan verisairauden aiheuttava perintöaines:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota