Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hiv status
Lääketiede - Aids

Hiv on piinannut ihmisiä jo 100 vuotta

Kun apinoiden melko vaaraton siv-nimellä tunnettu virus mutatoitui noin vuoden 1910 tienoilla, siitä kehittyi hiv. Lue hi-viruksen historia.

Nykyisin hiv-tartuntaa kantaa jo yli 35 miljoonaa ihmistä. Vaikka sairaudesta tuli tunnettu vasta 1980-luvulla, se kehittyi jossain päin Afrikkaa jo yli 100 vuotta sitten.

? 1910: Sivistä mutatoitui hiv

Simian immunodeficiency virus (apinoiden immuunikatovirus) eli siv mutatoitui jossain päin Afrikkaa ja siitä kehttyi hiv.

? 1959: Ensimmäinen tapaus

Varhaisin dokumentoitu aids-tapaus rekisteröitiin Kongossa, Afrikassa. Tuohon aikaan ei tiedetty, mikä sairastuneessa miehessä oli vikana, ja vasta 1998 tauti pystyttiin määrittelemään hiv-tartunnaksi vanhan verinäytteen perusteella.

? 1981: Homojen tartunnat

Yhdysvaltalaiset tutkijat raportoivat viidestä muuten terveestä homoseksuaalisesta miehestä Los Angelesin alueella, joille kehittyi yhtäkkiä harvinainen keuhkoinfektio. Näytti siltä kuin heidän immuunijärjestelmänsä olisi lakannut toimimasta. Vuoden lopulla tartunnan saaneita oli jo yli 270, joista yli sata oli kuollut.

? 1982: Aids näki päivän valon

Tautitapauksia ilmeni yhä lisää. Syyskuussa sairautta kuvattiin ensimmäisen kerran hankinnaiseksi immuunivajaukseksi (acquired immune deficiency syndrome) eli aidsiksi.

? 1983: Aids yhdistettiin seksiin

Naiset, jotka harrastivat seksiä aidsiin sairastuneiden kanssa, sairastuivat usein myös itse. Kaksi toisistaan riippumatonta tutkijaryhmää kirjoitti Science-lehdessä, että aidsin aiheutti niin sanottu retrovirus. Eräässä raportissa todettiin ensimmäistä kertaa, että aids saattoi siirtyä seksin tai veren välityksellä.

? 1986: Hiv sai nimen

Virukselle annettiin nimi "human immunodeficiency virus" – suomeksi "ihmisen immuunikatovirus" eli hiv.

? 1991: Hiv julkkiksilla

Punaisesta nauhasta tuli nopeasti kansainvälinen aidsin symboli. Koripallon pelaaja Erwin ’Magic’ Johnson paljasti julkisuudessa, että hänellä oli hiv. Queen-yhtyeen solisti Freddie Mercury kuoli aidsin oheistauteihin.

? 1994: Hiv koetteli Yhdysvaltoja

Aidsista tuli 25-44-vuotiaiden yhdysvaltalaisten yleisin kuolinsyy.

? 1995: Hiv-lääkitys myyntiin

Ensimmäinen hiv-lääke hyväksyttiin käyttöön. Sen jälkeen kehitettiin monia muita antiretroviraalisia lääkkeitä hi-virusta vastaan. Samana vuonna aidsiin sairastuneiden määrä Yhdysvalloissa kohosi puoleen miljoonaan.

? 1999: Miljoonat elävät hiv-tartunnan kanssa

WHO:n mukaan aids oli maailman neljänneksi suurin tappaja ja Afrikan merkittävin kuolinsyy. Maailmassa oli 33 miljoonaa hiv-tartunnan saanutta ihmistä, ja virus oli tappanut kaikkiaan jo 14 miljoonaa.

? 2009: Hiv-tartuntojen määrä laski

Hyviä uutisia – maailmassa rekisteröitiin viimeksi kuluneen avuosikymmenenä 17 prosenttia aiempaa vähemmän uusia hiv-tartuntoja. Uusien tartuntojen määrä Itä-Aasiassa tosin kasvoi 25 prosenttia.

? 2012: Afrikasta puuttui lääkkeitä

Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa 6,2 miljoonaa ihmistä käytti hiv-lääkkeitä. Määrän arvioidaan olevan noin 56 prosenttia niistä, jotka tarvitsisivat hoitoa.

Arvio hiv-tartunnan saaneista ja aidsia sairastavista vuonna 2008. Napsauta kuvaa, niin näet sen suurempana.

Miten hiv tarttuu?

Hiv tarttuu seksuaalisessa kanssakäymisessä. Virus voidaan nykyisin pitää kurissa niin sanotulla antiretroviraalisella lääkityksellä. Virus jää kuitenkin kehoon ja alkaa lisääntyä heti, jos potilas tulee immuuniksi lääkitykselle tai lakkaa ottamasta hiv-lääkettä.

Hiv-rokote suunnitteilla

Useat tutkijaryhmät paiskivat töitä paljastaakseen hi-viruksen heikkoudet ja keksiäkseen sitä vastaan rokotteen.

Yksi mahdollinen tapa on elävien, heikennettyjen virusten ruiskuttaminen kehoon. Toisessa menetelmässä taas estetään hi-viruksen tunkeutuminen immuunisoluihin. Tähän voidaan päästää kiinnittämällä virusten pinnalle vasta-aineita, jotka estävät niitä sitoutumasta immuunisoluihin.

Lue lisää hiv-rokotetutkimuksesta artikkelista:

Lue myös:

coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

95 minuuttia
Hi-virus
Aids

LÄPIMURTO: Nyt hiv voidaan hoitaa

1 minuuttia
Rokote imetään ampullista ruiskuun
Sairaudet

Koronarokotteet tulossa: Parhaat – ja pahimmat – näkymät

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota