Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 merkkiä koronaviruksen vaikutuksesta aivoihin

Koronapotilas voi menettää hajuaistinsa ja saada houreita, vaikka hänellä ei olisi kuumetta. Monet merkit viittaavat siihen, että koronavirus iskee myös aivoihin.

Shutterstock

Kaupunkien kadut autioittanut koronavirus iskee ensisijaisesti keuhkoihin. Pahimpia seurauksia ovat keuhkokuume, hengitysvaikeudet ja jopa kuolema.

4–5 prosenttia koronapotilaista kokee myös pahoinvointia ja ripulia, mikä viittaa siihen, että virus iskee myös ruoansulatuselimistöön.

Joissakin tutkimuksissa on saatu myös yllättäviä viitteitä siitä, että koronavirus voi vaikuttaa myös aivoihin. Tutkimusten otokset ovat pieniä, mutta oireita on havaittu potilailla, joilla ei ole ollut muuta sairautta kuin koronavirustauti. Kiinassa tehdyssä tutkimuksessa arvioidaan, että jopa kolmasosalla potilaista koronavirus aiheuttaa oireita aivoissa.

© Shutterstock

5 koronaviruksen oiretta aivoissa

Useissa, joskin suppeissa, tutkimuksissa on havaittu aivo-oireita, jotka näyttävät olevan yhteydessä koronavirustartuntaan. Vielä on liian varhaista sanoa, johtuvatko ne nimenomaan koronatartunnasta vai onko niiden taustalla myös muita aiempia sairauksia.

 • Hajuaisti

  Yllättävä mutta ilmeisesti varsin yleinen oire koronavirustartunnan saaneilla on äkillinen hajuaistin katoaminen. Monissa kertomuksissa potilaat ovat tuoneet esille sen, että he yhtäkkiä eivät erottaneet esimerkiksi valkaisuaineen tai valkosipulin hajua ja sitten he saivat koronatestissä positiivisen tuloksen.

  Yhdessä tapauksessa hieman yli 40-vuotiaalla naisella ainoa oire oli hajuaistin katoaminen. Hänellä ei ollut kuumetta eikä edes nuhaa. Makuaisti pysyi muuttumattomana. Kuvannuksessa ilmeni, että nenäontelon aistinsolujen ja aivojen hajukäämin välinen alue oli tulehtunut. Myöhemmin ilmeni, että hän oli saanut koronavirustartunnan.

 • Aistiharhoja

  Italiassa on raportoitu kolmesta tapauksesta, joissa koronapotilaan ainoa havaittavissa ollut oire oli delirium eli sekavuustila, jossa esiintyy muistihäiriöitä, ymmärrysvaikeuksia ja aistiharhoja.

  Deliriumin kaltainen houretila voi esiintyä korkean kuumeen yhteydessä, mutta italialaispotilailla ei ollut kuumetta eikä edes hengitystieoireita. Italialaislääkärit kehottavatkin hoitohenkilökuntaa suhtautumaan potilaisiin, joilla on selittämättömiä psyykkisiä oireita, mahdollisina koronaviruksen kantajina.

  Missä?: Mm. pihtipoimun taimmaisessa osassa.

 • Puhekyky

  Euroopasta Yhdysvaltoihin matkustanut 74-vuotias mies tutkittiin sairaalassa yskän ja kuumeen takia, mutta koronavirustartunnasta ei löydetty merkkejä testeissä eikä röntgentutkimuksessa. Kun hän seuraavana päivänä palasi sairaalaan, hän oli tajuissaan mutta kyvytön puhumaan tai ymmärtämään kuulemaansa.

  Kun miehen aivosähkätoimintaa tutkittiin, ilmeni, että aivojen vasemman puoliskon toiminta oli heikentynyt. Vasen aivopuolisko ohjaa muun muassa muistia ja kykyä tunnistaa kasvoja ja esineitä. Myöhemmin miehellä todettiin koronavirustartunta.

  Missä?: Vasemmassa ohimolohkossa.

 • Lihaskouristukset

  Iranissa otettiin 30-vuotias nainen sairaalan, kun hän oli saanut epilepsian kaltaisia lihaskouristuksia viisi kertaa kahdeksan tunnin välein. Hänellä ei ollut havaittu vastaavia oireita aikaisemmin. Lääkärit kuvasivat kohtauksia toonis-kloonisiksi, millä tarkoitetaan molempiin aivopuoliskoihin liittyvää kohtausta, jossa esiintyy lihaskouristuksia ja tajuttomuutta.

  Viisi päivää ennen sairaalaan joutumistaan naisella oli ollut kuivaa yskää, ja nielusta otetusta näytteestä löydettiin koronavirus. Kun nainen toipui koronavirustaudista, myös kohtaukset hävisivät. Iranilaislääkärit päättelivät, että kouristukset olivat aiheutuneet koronavirustaudista. Samantyyppisiä tapauksia tunnetaan muista virusinfektioista. Muiden virustartuntojen yhteydessä kohtaukset syntyvät, kun virushiukkaset leviävät aivokudokseen ja erittävät siellä myrkyllisiä aineita.

  Missä?: Koko aivoissa.

 • Muuttunut mentaalinen tila

  Yhdysvaltalainen hieman alle 60-vuotias nainen otettiin sairaalaan, kun hänellä oli ollut kolmen päivän ajan kuumetta ja yskää. Lisäksi raportoitiin, että hänen mentaalinen tilansa oli muuttunut. Mentaalisella tilalla tarkoitetaan muun muassa mielialaa, käyttäytymistä, tajuntaa ja havaintokykyä.

  Sairaalassa naiselta diagnosoitiin harvinainen viruksen aiheuttama aivotulehdus. Sitä on aiemmin havaittu myös muun muassa influenssa- ja herpesvirusinfektioiden yhteydessä. Aivotulehdus voi johtaa aivoverenvuotoon ja kuolemaan. Monista testeistä huolimatta naiselta ei löydetty muuta taudinaiheuttajaa kuin koronavirus.

  Missä?: Mm. talamuksessa.

Tutkijat eivät ole saaneet selville, miten virushiukkaset ovat pystyneet läpäisemään aivoja suojaavan veri-aivoesteen. Aikaisempien tutkimusten perusteella on arvioitu, että se voi tapahtua nenän kautta.

Näin koronavirus on voinut päästä aivoihin:

Virus voi päästä aivoihin nenästä

1 / 3
123

Vuonna 2008 tehdyssä hiirikokeessa havaittiin, että SARS-hengitysoireyhtymän aiheuttava virus pääsi aivoihin nenän kautta. Aikaisemmin on havaittu muiden virusten kulkevan samaa reittiä.

Osa tutkijoista uskoo, että koronaviruksen joillakin potilailla aiheuttamat hengitysvaikeudet johtuvat juuri siitä, että virus on iskenyt aivoihin ja lamauttanut osan keskushermostosta.

Uusi tieto voi vaikuttaa siihen, mitä oireita hoitohenkilökunnan ja yksityishenkilöiden kannattaa tarkkailla.

Lue myös:

Rokotepullo ja ruisku suojakäsineitä käyttävän sormien välissä
Sairaudet

Viruksia, elohopeaa vai silkkaa myrkkyä? Tässä ovat rokotteen ainesosat

6 minuuttia
Coronavirus mondkapje
Sairaudet

Lapsen elimistö voi tuottaa vasta-aineita, vaikka hän ei olisi saanut koronatartuntaa

6 minuuttia
supertartuttaja
Sairaudet

Tutkijat: Tukkoinen nenä voi tehdä sinusta supertartuttajan

7 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota