Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uusia läpimurtoja: sukupuolitauteihin on tulossa rokotteita

3 uutta läpimurtoa nujertavat sukupuolitaudit

Tutkijat ovat vuosikausia ponnistelleet keksiäkseen keinoja murtaa sukupuolitautien aiheuttajien monimutkaiset puolustusmekanismit. Uudet läpimurrot klamydian, tippurin ja herpeksen tutkimuksessa voivat tehdä tietä tehokkaammille hoidoille ja rokotteille.

Shutterstock/Africa Studio

Sukupuolitaudit ovat maailmanlaajuinen epidemia.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tuoreimman raportin mukaan maailmassa sairastaa sukuelinten herpestä 417 miljoonaa ihmistä ja pelkästään vuonna 2016 todettiin 127 miljoonaa uutta klamydiatapausta ja 87 miljoonaa uutta tippuritapausta.

Valtavat määrät sairastuneita ja antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä merkitsevät, että maailmassa kaivataan kipeästi rokotteita ja hoitoja sukupuolitauteihin.

Taistelu sukupuolitauteja vastaan ei kuitenkaan ole helppoa.

Vaikka kymmenen vuotta sitten onnistuttiin lanseeraamaan HPV-rokote, suureen osaan sukupuolitauteja ei vielä ole rokotetta. Herpes on yksi taudeista, joita osataan vain hoitaa mutta ei ehkäistä.

Syy heikkoon edistykseen piilee muun muassa sukupuolitautien aiheuttajien kehittyneissä puolustusjärjestelmissä ja siinä tosiseikassa, että immuunijärjestelmä ei toimi sukuelimissä yhtä tehokkaasti kuin muualla kehossa.

Onneksi tutkijat eivät ole antaneet periksi, ja uudet läpimurrot näyttävät nyt pystyvän murtamaan kolmen tavallisimman sukupuolitaudin aiheuttajan puolustuslinjan.

Klamydiarokotekoe ihmisillä onnistui

Klamydiabakterie
© Shutterstock/Giovanni Cancemi

Tanskan kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän keskuslaboratorio Statens Serum Institute julkaisi tällä viikolla tulokset klamydiarokotekokeesta, joka oli ensimmäinen ihmisillä tehty koe. Sen tulokset ovat erityisen myönteisiä.

Rokotetta testattiin 35 naisella, joille kaikille kehittyi vasta-aineita ja klamydiaa vastaan erikoistuneita valkosoluja, T-soluja.

Vasta-aineiden joukossa esiintyi IgA-vasta-ainetta, joka pysäyttää limakalvoilla tehokkaasti virukset ja bakteerit.

Yhdessä limakalvojen eritteen kanssa IgA muodostaa eräänlaisen verkon, johon bakteerit ja virukset jäävät kiinni. Verkko estää niitä pääsemästä soluihin lisääntymään. Tällä tavalla IgA voi pysäyttää klamydiatartunnan jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Klamydiarokote on ollut kehitteillä vuosia, mutta tutkimusta on vaikeuttanut se, että bakteeri osaa piiloutua hyvin tehokkaasti immuunijärjestelmältä ja vaipua eräänlaiseen horrokseen.

80-luvulla tehtiin ensimmäiset läpimurrot, kun onnistuttiin tunnistamaan bakteerin ulkopinnalta avainproteiini. Pintaproteiinin ansiosta bakteeri pystyy tarttumaan ihmiseen, ja sen löytyminen antoi konkreettisen kohteen, jota vastaan voidaan hyökätä.

Silti kului kymmeniä vuosia ennen kuin onnistuttiin kehittämään rokote, joka saattaa merkitä klamydian loppua.

Hiljattain tunnistetut proteiinit antavat toivoa tippurirokotteesta

Gonorébakterie
© Shutterstock/Giovanni Cancemi

Yhdysvaltalaisessa Georgian osavaltionyliopistossa on hiljattain havaittu tippuribakteerin ulommassa solukalvossa ryhmä proteiineja, joiden avulla bakteeri voi ottaa sinkkiä ja rautaa ihmisen immuunijärjestelmän valkosoluissa esiintyviltä molekyyleiltä, kalprotektiineilta.

Tämä tarkoittaa, että kun immuunijärjestelmän solut hyökkäävät tippuribakteerin kimppuun ja yrittävät näännyttää ja tappaa sen, ne itse asiassa tarjoilevat bakteerille ravintoa, joka auttaa sitä kasvamaan ja leviämään.

Tippuribakteeri on kehittänyt henkiinjäämistrategian, joka käyttää hyväkseen immuunijärjstelmän mekanismeja.

Sinkki ja rauta ovat tippurille tärkeitä, jotta se pysyy elossa elimistössä, ja jo tämän tietämisellä on iso merkitys.

Tutkijat toivovat nyt, että hyökkäämällä näitä hiljattain havaittuja proteiineja vastaan voidaan estää bakteerin kivennäisten saanti ja siten päästä lähemmäksi ennalta ehkäisevän rokotteen kehittämistä.

Immunoterapia voi estää herpeksen rakkulavaiheet

Herpesvirus
© Shutterstock/Alexey Godzenko

Yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että tyypin 2 herpes sukuelimissä voidaan saada vähenemään merkittävästi prime and pull -menetelmäksi kutsutulla immunoterapialla.

Menetelmä perustuu siihen, että immuunijärjestelmä saadaan varuilleen systeemisillä rokotteilla, minkä jälkeen rakkulaiselle alueelle limakalvoilla sivellään imikimodia sisältävää voidetta, joka houkuttelee paikalle tehokkaita immuunisoluja, T-soluja.

Alustavissa kokeissa havaittiin, että toistuvien rakkulavaiheiden määrä väheni merkittävästi, ja tutkijat toivovat, että jatkotutkimuksissa ihmisillä saavutetaan vastaavia tuloksia.

Siinä tapauksessa menetelmä voisi johtaa terapeuttisen rokotteen kehittämiseen herpekseen. Ennalta ehkäisevän rokotteen sijaan terapeuttinen rokote kiihdyttää immuunijärjestelmän toimintaa jo olemassa olevaa tautia vastaan.

Herpesvirus on harmittavan vaikea kukistaa, koska se kiinnittyy hermosoluihin ja saa aikaan kroonisen tulehduksen, joka välillä oirehtii ja välillä laantuu.

Hermosoluissa sijaitsevasta piilopaikastaan virus erittää proteiineja, jotka häiritsevät immuunijärjestelmän toimintaa, mikä hankaloittaa viruksen havaitsemista ja tuhoamista elimistössä.

Herpes voi siksi jäädä elimistön puolustusjärjestelmältä huomaamatta ja tehdä pitkään siellä myyräntyötä.

Lue myös:

Lääketieteellinen tekniikka

Robottimato poistaa veritulpan aivoista

2 minuuttia
Syöpä

Rokotteet kukistavat syövän

11 minuuttia
Sairaudet

Herpes saadaan kuriin rokotteella

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota