Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 selitystä: Tästä syystä miehiä kuolee koronatartuntaan enemmän

Kuolintilastot piirtävät kuvan selittämättömästä ilmiöstä: uusi koronavirus vie hengen useammin mieheltä kuin naiselta. Selitys saattaa piillä huonoissa elintavoissa, terveydentilassa tai solujen sisällä.

Shutterstock

SARS-CoV-2-virustartuntaan on kuollut yli 190 000 ihmistä, ja jo pitkään on tiedetty tartunnan olevan kohtalokkain ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus. Yksi muukin ryhmä nousee tilastoissa selvästi esille.

Tähänastiset luvut osoittavat, että miehet sairastuvat naisia useammin vakavasti ja menehtyvät tartuntaan. Niissä 26 maassa, joista Global Health-tutkimushanke on kerännyt tilastoja, SARS-CoV-2-virukseen kuolleissa on enemmän miehiä kuin naisia.

Miehet korostuvat selkeästi useiden maiden kuolintilastoissa:

  • Suomi – 72 prosenttia miehiä
  • Tanska – 61 prosenttia miehiä
  • Alankomaat – 61 prosenttia miehiä
  • Ruotsi – 58 prosenttia miehiä
  • Norja – 52 prosenttia miehiä

Pandemian kovasti kurittamassa Italiassa 67 prosenttia uhreista on miehiä.

Kerätyt luvut puhuvat omaa kieltään, mutta tiede ei pysty vielä selittämään tarkkaan, mistä tilanne johtuu. Aiemmat tutkimukset antavat kuitenkin joitain viitteitä siitä, miksi miehet kärsivät viruspandemioista ankarammin ja naisten tilanne näyttää hieman paremmalta.

1. Käyttäytyminen – epäterveet elintavat asettavat miehet alttiiksi

© Shutterstock

Useimmissa maissa virustartunnat jakautuvat miesten ja naisten kesken suurin piirtein suhteessa 50/50. Yksi ilmeinen syy miesten suurempaan kuolleisuuteen covid-19-tartunnassa saattavat olla haitalliset tavat, jotka vaikeuttavat taudin kukistamista.

Jotkin tutkimukset osoittavat esimerkiksi tupakoinnin olevan taudista selviytymistä heikentävä tekijä. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tähän on kaksi syytä. Toinen on se, että tupakointi kasvattaa keuhkosairauksien riskiä, minkä vuoksi tupakoijat kuuluvat riskiryhmään. Toinen syy on se, että tupakoijat koskettelevat kasvojaan useammin tai esimerkiksi jakavat tupakointivälineitä toisten kanssa ja siten rikkovat suosituksia.

Esimerkiksi Tanskassa naiset ja miehet polttavat kuitenkin suurin piirtein yhtä paljon. Jos tupakointi on osa selitystä miesten suurempaan kuolleisuuteen, se ei voi olla koko selitys.

Muut tekijät, kuten miesten käsienpesun laiminlyönti ja haluttomuus hakeutua lääkäriin, voivat myös vaikuttaa asiaan, mutta niiden suora yhteys nykyiseen pandemiakuolleisuuden jakautumiseen on vain teoreettinen.

2. Biologia – Kaksi X-kromosomia on naisten salainen ase

© Shutterstock

Naisilla saattaa olla taistelussa uutta koronavirusta vastaan ässä jokaisessa solussaan. Solujen tumassa sijaitsevat kromosomit, joista kukin sisältää tuhansia elimistön toimintoja sääteleviä geenejä.

Tutkimus on osoittanut, että X-kromosomeissa, joita naisilla on kaksi ja miehillä vain yksi, on vähintään 60 geeniä, joilla on jotain tekemistä elimistön immuunijärjestelmän kanssa. Niistä jokin koodaa esimerkiksi proteiinia, joka rekisteröi SARS-CoV-2-viruksen tunkeutumisen elimistöön, ja naisten immuunijärjestelmässä saattaakin olla tuplavarustus tartunnan torjuntaan.

Naisilla on todistettavasti tehokkaampi immuunijärjestelmä kuin miehillä, mikä aiemmissa epidemioissa, kuten vuonna 2013 riehuneessa sars-epidemiassa, on voinut parantaa naisten eloonjäämismahdollisuuksia.

3. Terveys – Miehet ovat useammin jo valmiiksi sairaita

© Shutterstock

Ihmiset, joilla on joitain perussairauksia, saavat tutkimuksen mukaan covid-19-taudissa yli kaksi kertaa todennäköisemmin vakavia oireita kuin muut, ja Yhdysvalloissa 38 prosenttia vakavista tautitapauksista on todettu perussairauksia sairastavilla.

Miehet ovat yleensä yliedustettuja useissa tautitilastoissa, esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja sairastavissa, tyrä- ja reumapotilaissa ja haimatulehduksissa. Tämä voi vaikuttaa myös covid-19-tautitilastoissa havaittuun ilmiöön.

Selvitykset osoittavat esimerkiksi sen, että naisilla todetaan miehiä harvemmin diabetes ja kohonnut verenpaine, mutta tämä ei riitä selittämään eroa.

Rokotteetkaan eivät tepsi tasapuolisesti

Vaikka tutkimuksissa ei ole vielä saatu selville yksiselitteistä syytä tilastoissa havaittuihin eroihin, tieto sukupuolten erilaisesta yleisestä terveydentilasta ja immuunijärjestelmästä voi olla ratkaiseva rokotteiden kehittämisessä. Rokotteistakin on nimittäin tutkimusten mukaan enemmän hyötyä naisille.

Sukupuolten väliset erot mielessään tutkijat voivat ehkä kehittää täsmärokotteita sekä miehille että naisille.

Lue myös:

Rokotepullo ja ruisku suojakäsineitä käyttävän sormien välissä
Sairaudet

Viruksia, elohopeaa vai silkkaa myrkkyä? Tässä ovat rokotteen ainesosat

6 minuuttia
Coronavirus mondkapje
Sairaudet

Lapsen elimistö voi tuottaa vasta-aineita, vaikka hän ei olisi saanut koronatartuntaa

6 minuuttia
supertartuttaja
Sairaudet

Tutkijat: Tukkoinen nenä voi tehdä sinusta supertartuttajan

7 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota