Shutterstock
Rokote imetään ampullista ruiskuun

3 koronarokotetta tulossa: Parhaat ja pahimmat näkymät

Lääkevalmistajat Pfizer ja BioNTech ovat julkistaneet kolmannen vaiheen kokeensa datan. Yllättävän hyvät tulokset enteilevät koronapandemialle lopun alkua, mutta maali häämöttää vielä kaukana.

90 prosenttia koehenkilöistä hyötyi koronavirusrokotteesta.

Näin yllättävästi ilmoittivat yhdysvaltalainen lääkevalmistaja Pfizer ja saksalainen bioteknologiayritys BioNTech eilen lehdistötiedotteessa, jossa kerrottiin yritysten laajojen rokotekokeiden ensimmäisestä, ulkopuolisen toimijan tekemästä, välianalyysista.

Rokotteiden tehokkuus on siten ylittänyt odotukset. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että tavallisen influenssarokotteen teho on 20-vuotiailla noin 70 prosenttia ja yli 70-vuotiailla vain 30 prosenttia.

Seuraavien kuukausien aikana odotetaan vielä kahden koronarokotevalmistajan, AstraZenecan ja Modernan, julkaisevan omien kolmannen eli viimeisen vaiheen kokeidensa tulokset.

On siis saatu ensimmäisiä viitteitä siitä, että lääketieteessä olisi tehty mahdoton mahdolliseksi ja onnistuttu kehittämään rokote ennätysajassa. Maaliin on silti vielä pitkä matka.

 1. Ensin on julkistettava kaikki kolmannen vaiheen kokeiden data.
 2. Maailman lääkintäviranomaisten on analysoitava tiedot ja hyväksyttävä rokotteet käyttöön nopeutetulla menettelyllä.
 3. Rokotteita on alettava valmistaa ja jakaa.
 4. Mahdollisia sivuvaikutuksia ja rokotteen antaman suojan kestoa on pidettävä silmällä tarkkaan.
 5. Koronaviruksen taantumista tai mutatoitumista on tarkkailtava jatkuvasti.

Nämä ovat kolme tärkeintä asiaa, joihin rokotteissa kannattaa kiinnittää huomiota, kun valmistajat julkistavat lähitulevaisuudessa tuloksiaan:

SIVUVAIKUTUKSET

Kuinka vakavia sivuvaikutuksia koronarokotteilla on?

Lapsi makaa kuumeisena vuoteessa, ja häneltä otetaan lämpö COVID-19:n varalta

Sivuvaikutuksia voidaan odottaa olevan kaikilla rokotteilla, ja ne suhteutetaan aina sairauden riskeihin.

Rokotteita kehitettäessä turvallisuus painaa vaa'assa eniten. Kun kolmosvaihe päättyy, eri maiden terveysviranomaiset arvioivat tulokset. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota muun muassa siihen, kuinka monella tuhansista koehenkilöistä on esiintynyt sivuvaikutuksia.

Sivuvaikutuksia on odotettavissa. Vaiheiden 1 ja 2 jälkeen esimerkiksi lääkeyhtiö AstraZeneca ilmoitti, että rokotus aiheutti pian 60 prosentille koehenkilöistä sivuvaikutuksia – erityisesti suurina annoksina:

 • Päänsärkyä
 • Kipuja
 • Kuumetta
 • Vilunväreitä
 • Lihasarkuutta
 • Huonovointisuutta

Niin kauan kuin sivuvaikutukset ovat lieviä ja oireet helpottuvat ajan mittaan, rokotteet voidaan hyväksyä virallisesti.

Vakavampia sivuvaikutuksia, joiden ohimenevyydestä ei ole varmuutta, ei ole aina helppo todeta, mutta yleensä rokotteet ovat turvallisia. On arvioitu esimerkiksi, että noin yksi 100 000:sta saa vakavan allergisen reaktion tavallisista rokotteista.

AstraZenecan rokotteen testaus keskeytettiin lyhyeksi aikaa, koska koehenkilö oli joutunut sairaalaan selkäydintulehduksen vuoksi. Tapahtuma voi olla erillinen, mutta jos tapauksia esiintyy enemmän, rokotteen hyväksyminen saattaa vaikeutua.

# PAHIN NÄKYMÄ: Epäily vakavista sivuvaikutuksista johtaa siihen, että rokotteita ei hyväksytä.

# PARAS NÄKYMÄ: Lievistä sivuoireista kärsivien määrä on enintään 50 prosenttia.

SUOJAUSTEHO

Kuinka hyvän suojan rokote rokotetulle antaa?

Koronaviruksen piikkiproteiini sitoutuu ACE2-reseptoriin

Rokotuksesta huolimatta koronavirus voi tarttua henkilöön niin kuin tässä: koronaviruksen (vas.) pinnan piikkiproteiini sitoutuu ihmissolun (oik.) niin sanottuun ACED2-reseptoriin.

© NEXU Science Communication

Ensimmäiset SARS-CoV-2-virusrokotteet tuskin estävät tarttumista ja taudin leviämistä. Rokote ennen kaikkea parantaa immuunijärjestelmän mahdollisuuksia torjua COVID-19-tauti.

Tutkijat ovat varovaisen toiveikkaita sen suhteen, että rokotus lievittää oireita ja että melkein kaikki rokotetut parantuvat ilman sairaalahoitoa.

Modernan kokeissa rokote hävitti kahdessa päivässä taudin hengitysteistä ja keuhkoista 24 reesusapinalla, jotka olivat saaneet tartunnan. Tulos on jo sinänsä merkittävä läpimurto, mutta lääkeyhtiö Pfizerin ensimmäiset tulokset voivat viitata vielä voimakkaampaan vaikutukseen.

Pfizerin rokote tuotti 1,8–2,8 kertaa niin suuren määrän viruksen vasta-aineita kuin tartunnan saaneille henkilöille muodostuu. On saatu vihjeitä siitä, että vasta-aineet voivat eliminoida viruksia.

On kuitenkin epätodennäköistä, että rokote hävittää koronaviruksen kokonaan. Lisäksi se, kuinka kauan rokotuksen suojavaikutus kestää, on vielä hämärän peitossa.

# PAHIN NÄKYMÄ: Rokotesuoja säilyy vain joitakin kuukausia.

# PARAS NÄKYMÄ: Vastustuskyky häviää yli viiden vuoden päästä.

YHTEISÖVAIKUTUS

Kuinka monelle rokotuksesta on hyötyä?

Siitä, kuinka suuri osa ihmisistä hyötyy rokottamisesta, riippuu paljolti, kuinka kauan täytyy pitää turvaetäisyyksiä ja kasvomaskeja.

© Shutterstock

Jokaisen keho reagoi yksilöllisesti rokotukseen. Esimerkiksi influenssarokote antaa toiselle erinomaisen suojan, toinen taas sairastuu rokotuksesta huolimatta.

Tehokkain rokote, tuhkarokkorokote, antaa 97-prosenttisen suojan.

USA:n kansallista allergia- ja tartuntatautien instituuttia johtavan Anthony Faucin mukaan rokote, joka vaikuttaa 50 prosenttiin väestöstä, on huipputuote. Hän toivoo kuitenkin noin 75 prosentin suojaa.

Paremman ja kestävämmän vastustuskyvyn tuottavat rokotteet saattavat edustaa toista tai kolmatta sukupolvea, joiden kehittäjillä on enemmän tietoa viruksesta. Viimeistely tapahtuu rokotetutkimuksen vaiheessa 4.

# PAHIN NÄKYMÄ: Rokote suojaa 50-prosenttisesti, ja pandemia pitkittyy.

# PARAS NÄKYMÄ: Rokote suojaa yli 70-prosenttisesti COVID-19:ltä, ja yhteisöissä syntyy melko nopeasti laumasuoja.