Shutterstock

3 asetta koronaviruksen toista aaltoa vastaan

Juuri nyt maailma valmistautuu koronapandemian mahdolliseen uuteen voimistumiseen. Onneksi tiede on antanut meille aseita kakkoskierrosta vastaan.

Koronauhka ei ole vielä poissa, kaukana siitä, ja edessä häämöttää syksy, jolloin ihmiset pohjoisella pallonpuoliskolla yleensä siirtyvät sisätiloihin ja lähemmäksi toisiaan. Vuodenaika luo optimaaliset olot koronaviruksen paluulle – niin sanotulle toiselle aallolle.

SARS-CoV-2-pandemian aikana tutkijat ovat kuitenkin oppineet yhä enemmän viruksesta ja sen aiheuttamasta covid-19-taudista, ja viime kuukausien aikana on kertynyt tietoarsenaali, joka auttaa maailmaa varustautumaan paljon paremmin koronaviruksen toista aaltoa vastaan.

Tässä ovat kolme tärkeintä asetta:

1. Hoito – Lääkkeet parantavat henkiinjäämismahdollisuuksia

Remdesiviiri-lääkeainetta on usein käytetty covid-19-taudin hoidissa.

© Shutterstock

Kehitteillä on useita rokotteita covid-19-tautia vastaan. Oxfordin yliopisto testaa esimerkiksi rokotetta, joka esti koronaviruksen tarttumisen tehokkaasti ja turvallisesti 1 077 testatulla henkilöllä.

Ennen kuin rokotteet ovat valmiita käyttöön, paras keino on yrittää hoitaa tautiin sairastuneita.

Esimerkiksi remdesiviiri-lääkeaine lyhensi covid-19-potilaiden sairaalassaoloaikaa salpaamalla molekyylin, jonka avulla virus tuottaa kopioita itsestään.

Hiljattain eräässä tutkimuksessa esiteltiin peräti 21 hyväksyttyä lääkeainetta, jotka voivat jarruttaa viruksen kopioitumista ja täydentää remdesiviiriä.

2. Tartuntojen jäljittäminen – Mutaatiot juoruavat tartuntaketjuista

Tartuntaketjut voidaan selvittää paremmin testeillä ja viruksen perimän kartoituksella.

© Shutterstock

Aiemmin koronaviruksen mutaatioita pidettiin lähinnä mahdollisena tulevana uhkatekijänä.

Pienistä muutoksista viruspartikkeleiden geneettisessä koodissa on kuitenkin paljon hyötyä, kun epidemiologit etsivät ja pysäyttävät tartuntaketjuja.

Uusien sekvensointityökalujen avulla voidaan lukea koko viruksen perimä ja selvittää, mitkä potilaat kantavat samaa varianttia viruksesta.

Esimerkiksi Tanskassa kaikkien covid-19-tapausten geneettinen koodi kartoitetaan, jotta nähdään maan sisällä esiintyvät mutaatiot, mikä auttaa uusien tartuntalähteiden havaitsemista ja eliminoimista.

3. Suojautuminen – Kasvosuojus on hätäkeino

Tutkimuksissa on viitteitä siitä, että kasvosuojuksen käyttö vähentäisi tartuntoja merkittävästi.

© Shutterstock

Espanjalainen tutkimus on kylvänyt vakavia epäilyjä siitä, että laumaimmuniteetin saavuttaminen voisi auttaa eroon koronaviruksesta.

Selvitys osoitti, että vain noin viidellä prosentilla väestöstä oli veressään viruksen vasta-aineita huolimatta siitä, että Espanja on yksi Euroopan pahiten koronasta kärsineistä maista ja siellä on todettu yli 280 000 tartuntaa.

Tulos alleviivaa julkisten toimien tärkeyttä, kuten turvavälien pitämistä, hyvää hygieniaa ja kokoontumisrajoituksia.

Yksi tutkimus toisen perään on vahvistanut sen, että kasvosuojukset suodattavat parhaimmillaan jopa 95 prosenttia mahdollisesti haitallisista viruksista ennen kuin ne ehtivät hengitysteihin ja laadustaan huolimatta suojaavat ympäristöä kantajansa yskimiseltä ja aivastelulta.

Uusi tutkimus, joka tehtiin sairaalassa Massachusettsissa osoitti myös esimerkiksi sen, että tartuntojen määrä laski, kun sairaala siirtyi maskipakkoon, vaikka tapausten määrä osavaltiossa muuten kasvoi.

Kasvosuojukset voivat siten olla tärkeä ase taistelussa SARS-CoV-2-virusta vastaan – olipa niiden käyttö sitten mukavaa tai ei.