Patient har fået nyt ansigt og hænder efter en succesfuld transplantation

Saavutus: Tulipalon uhri sai uudet kasvot ja kädet

New Yorkissa NYU Langone Medical Centerissä kirurgit tekivät 23-tuntisessa leikkauksessa maailman ensimmäisen molempien käsien ja kasvojen siirron 22-vuotiaalle tulipalon uhrille, joka nyt pystyy taas hymyilemään.

New Yorkissa NYU Langone Medical Centerissä kirurgit tekivät 23-tuntisessa leikkauksessa maailman ensimmäisen molempien käsien ja kasvojen siirron 22-vuotiaalle tulipalon uhrille, joka nyt pystyy taas hymyilemään.

NYU Langone Health

Aiemmin arpikudos peitti hänen silmänsä, kangisti hänen niskansa ja jähmetti jäljellä olevat sormentyngät.

Sitten New Jerseystä Yhdysvalloista kotoisin oleva 22-vuotias Joe DiMeo sai 23 tuntia kestäneessä leikkauksessa elokuussa 2020 uudet kasvot ja kädet kuolleelta luovuttajalta.

Kaksi vuotta aiemmin DiMeon kasvot ja suuri osa muuta kehoa olivat vaurioituneet pahasti, kun hän oli nukahtanut rattiin ja auto oli kolaroinut ja syttynyt tuleen.

Joe DiMeo ennen isot palovammat aiheuttanutta auto-onnettomuutta ja sen jälkeen.

Ennen onnettomuutta ja sen jälkeen: Joe DiMeo makasi koomassa yli puoli vuotta auto-onnettomuuden jälkeen.

© NYU Langone Health

Siirtoleikkaus on maailman ensimmäinen, jossa kirurgit ovat siirtäneet sekä kädet että kasvot yhdeltä vainajalta yhdelle potilaalle kaikkine niihin liittyvine luineen, lihaksineen, hermosäikeineen ja verisuonineen.

Katso, miten kasvot ja kädet vaihtoivat omistajaa

Kuusi kirurgitiimiä leikkasi yhtä aikaa

Joe DiMeon näkymät eivät olleet rohkaisevat.

80 prosenttia hänen kehostaan oli kolmannen asteen palovammojen peitossa, hänen sormenpäänsä oli amputoitu ja 20 korjausleikkauksesta huolimatta hänellä ei ollut huulia eikä silmäluomia.

Hän oli jatkuvasti riippuvainen toisten avusta.

Sopivan luovuttajan löytymisestä ei ollut suuria toiveita, koska aiemmat veren- ja ihonsiirrot olivat saaneet DiMeon elimistössä kehittymään vasta-aineita, jotka olivat saaneet DiMeon immuunijärjestelmän reagoimaan erityisen herkästi vieraaseen kudokseen.

Bostonilaiset ja pariisilaiset kirurgit olivat aiemmin yrittäneet kasvojen ja käsien samanaikaisia siirtoja. Bostonissa kumpikin käsi oli jouduttu amputoimaan jo 48 tunnin kuluttua, ja ranskalaispotilas oli kuollut tulehdukseen jo 28 päivän kuluttua.

NYU Langone Medical Centerissä New Yorkissa oli aiemmin suoritettu kolme onnistunutta kasvojensiirtoa. Siellä kirurgit löysivät kansallisen tietokannan kautta sopivan luovuttajan, jolla jopa luuston rakenne ja ihonväri sopivat DiMeolle.

Leikkaus suoritettiin kahdessa leikkaussalissa, joissa kuusi kirurgiryhmää samaan aikaan irrotti luovuttajan ja saajan kädet ja leikkasi näiltä kasvot irti.

3D-visualisointien ja 3D-tulostettujen mallien avulla katkaistiin luovuttajalta ja DiMeolta muun muassa 21 jännettä, kolme päähermoa, kuusi isoa verisuonta ja kaksi käsien luuta ja irrotettiin ihoa ja luukudosta.

3D-leikkausmallit auttoivat siirrossa.

Vasen malli esittää luovuttajan luiden rakennetta (keltainen). Harmaanvalkoiset rakenteet ovat 3D-tulostettuja malleja. Siniset luiden osat leikattiin irti. Keskellä näkyy Joe DiMeon kallo ja kyynärvarret ja amputoitavien osien 3D-mallit. Oikealla on DiMeon kallo, johon on siirretty luovuttajan luuta.

© NYU Langone Health

DiMeon kalloon kiinnitettiin ruuveilla luovuttajan nenänselkää ja pieniä levyjä, jotta uudet kasvot istuisivat paremmin, minkä jälkeen hermot ja verisuonet yhdisttettiin ja iho ommeltiin kiinni.

Tulipalon uhri ennen maailman ensimmäistä yhdistettyä kasvojen- ja käsiensiirtoa ja sen jälkeen.

Ennen siirtoa ja sen jälkeen. DiMeolle tehtiin turvotuksen laskettua lisää plastiikkakirurgisia operaatioita, jotta kasvot saatiin asettumaan paremmin paikoilleen.

© NYU Langone Health

Siirroista tulee turvallisempia ja nopeampia

Intensiivisen kevyillä käsipainoilla tehdyn kuntoutuksen jälkeen DiMeo pystyi syömään ja pukeutumaan itse, heittämään koiralleen palloa ja harjoittelemaan golflyöntejä.

Katso edistysaskeleita: DiMeo hymyilee ja nostelee painoja

Leikkaus oli lyhyempi kuin NYU Langone Medical Centerin edellinen siirtoleikkaus, jossa siirrettiin vain kasvot. Kehitys antaa viitteitä siitä, että monimutkaisimmatkin siirtoleikkaukset nopeutuvat, mikä lyhentää aikaa, jonka luovutettu kudos on ilman verenkiertoa ja on vaarassa joutua kuolioon.

Tähän mennessä DiMeolla ei ole havaittu kasvoissa eikä käsissä merkkejä hylkimisestä, mutta hänen tilaansa seurataan tiiviisti, kun hän jatkaa kuntoutusohjelmaa harjoittelemalla viisi tuntia päivässä hienomotoriikkaa ja uusien käsien lihaksia.

Siirrettyjen raajojen toiminnan palautumisessa on isoja eroja potilaiden väillä. Yksi potilas pystyi poimimaan käteensä tennispallon jo viikko leikkauksen jälkeen ja solmimaan kengännauhansa kolmen kuukauden päästä.

DiMeon itsensä mukaan kuntoutuminen sujuu suunniteltua nopeammin. 22-vuotias DiMeo toivoo, että hän voi pian palata työelämään ja päästä pelaamaan 18 reikää golfkentällä.