Shutterstock
Illustration af kræftceller

Raju kasvu: Yhä useampi alle 50-vuotias sairastuu syöpään

Tutkijat ennustavat, että varhaiset syövät yleistyvät sukupolvi sukupolvelta – ymmärrettävästä syystä.

Alle 50-vuotiaana esimerkiksi rinta-, suolisto- tai haimasyöpään sairastuneiden määrä on kasvanut rajusti 1990-luvulta asti.

Asia kävi ilmi tutkimuksessa, joka julkaistiin hiljattain arvostetussa Nature Review -tiedelehdessä. Tutkimusryhmässä oli jäseniä muun muassa yhdysvaltalaisesta Harvardin yliopistosta.

Riski kasvaa sukupolvi sukupolvelta

Tutkimuksessa käytiin läpi varhaisia syöpätapauksia koskevia tietoja ja arvioitiin esimerkiksi, millaisilla lapsuuden riskitekijöillä oli merkitystä.

Arviointi paljasti merkittävän sukupolvieron.

"Huomasimme riskin kasvavan sukupolvi sukupolvelta. Esimerkiksi vuonna 1960 syntyneillä oli suurempi riski sairastua syöpään alle 50-vuotiaana kuin vuonna 1950 syntyneillä. Ennustamme, että riski suurenee myös tulevilla sukupolvilla", selittää Harvardin yliopiston professori Shuji Ogino.

Alle 50-vuotiailla yleistyvät syövät:

Yllättävä havainto lapsista

Tutkijoiden mukaan varhaisten syöpien yleistyminen johtuu ainakin osittain siitä, että nykyään kasvaimet on helpompi löytää aikaisin muun muassa kuvaustutkimusten ansiosta.

On kuitenkin selvää, etteivät parantuneet diagnoosimenetelmät selitä kaikkiin tutkittuihin 14 syöpätyyppiin varhain sairastuneiden määrän jatkuvaa kasvua.

Päästäkseen perille perimmäisestä syystä tutkijat paneutuivat riskikartoituksiin, joissa oli otettu huomioon myös sairastumiselle altistavia lapsuusiän tekijöitä.

Laajan analyysin tehtyään tutkijat päätyivät siihen tulokseen, että ympäristötekijät, joihin kuuluvat myös muun muassa elämäntavat, paino ja suoliston mikrobikanta, ovat muuttuneet huomattavasti viime vuosikymmeninä.

Ilmeisesti länsimainen ruokavalio ja elämäntapa altistavat varhaiselle syövälle. Riskitekijöitä ovat esimerkiksi alkoholinkäyttö, tupakointi, univelka, ylipaino ja prosessoitu ruoka.

Tutkimus paljasti hieman yllättäen, että lapset nukkuvat nykyään selvästi vähemmän kuin ennen vanhaan, vaikka aikuisten unen määrä on säilynyt kutakuinkin ennallaan vuosikymmenestä toiseen.

Tuloksia ei voida yleistää, sillä tutkimusaineistoa oli liian vähän matalan tulotason ja keskitulotason maista.

Tutkimuksen tekijät pitävät tärkeänä, että asiaa selvitetään lisää. He peräävät seurantaa vauvaiästä vanhuuteen.