Psoriaasi: Uudella hoidolla on saatu hyviä tuloksia

Tutkijat ovat löytäneet uuden aseen psoriaasin oireita vastaan. Kun tietyn proteiinin tuotantoa hillitään, psoriaasille tyypilliset punaiset läiskät vähenevät.

psoriaasi top

Uudenlainen rna-terapia saattaa olla avain psoriaasin taltuttamiseen. Maailmassa psoriaasista kärsii yli 200 miljoonaa ihmistä.

Amerikan kemian yhdistyksen (ACS) kokouksesa Philadelphiassa yhdysvaltalaisen Exicure-yrityksen tutkijat kertoivat, että rna-terapialla on saatu hyviä tuloksia ihmiskokeissa taistelussa psoriaasia vastaan.

Uusi hoitomuoto pystyy hillitsemään tietyn proteiinin liikatuotantoa. Tämä tuumorinekroositekijä alfa (TNF-?) on juuri se, joka aiheuttaa psoriaasia sairastavan iholle tunnusomaiset hilseilevät punaiset läiskät.

Lisää hyviä uutisia

Hoitoja psoriaasiin on ollut olemassa melko vähän aikaa, mutta aiemmin tänä vuonna myyntiin tuli uusi lääkeaine – iksekitsumabi. Kliinisissä kokeissa oireet pysyivät poissa 80 prosentilla koehenkilöistä niin kauan kuin he käyttivät lääkettä.

Nyt psoriaasista kärsiville on siis tarjolla enemmänkin hyviä uutisia rna-terapian muodossa.

Estää viestintää

Rna koostuu dna:n tavoin tietoa kantavista pitkistä molekyyliketjuista, joita on jokaisessa solussa. Siinä missä dna sisältää geenit, rna:lla on muita tärkeitä toimintoja.

Rna nimittäin antaa solujen proteiinitehtaille, ribosomeille käskyjä tuottaa aminohappoja, jotka ovat proteiinien rakennusaineita.

Uudessa hoidossa peukaloidaankin rna:ta, jotta se ei yllytä ribosomeja TNF-?-proteiinin liikatuotantoon.

Hoidon on määrä normalisoida proteiinin tuotanto. Seuraava askel on kehittää hoitomuodosta sellainen, että se voidaan toteuttaa esimerkiksi nauttimalla lääketabletteja.