Parta torjuu infektioita

Parta on taas muodissa, ja nyt sen käyttöön on hyvä syy: miehillä, joilla on parta, on kasvoissaan vain kolmasosa siitä infektiobakteerimäärästä, joka viihtyy sileäleukaisen miehen kasvoilla. Syynä voi olla se, että parta tuottaa omaa antibioottia.

parta hipster TOP

Kolminkertainen määrä stafylokokkeja kasvoissa.

Tällainen on sileäksi ajeltujen miesten miesten tilanne verrattuna parrakkaisiin yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan.

Parranajohaavat voivat olla yksi syy tähän, mutta parralla voi myös olla antibioottisia ominaisuuksia, todetaan brittiläisessä tutkimuksessa, joka tehtiin yhdysvaltalaistutkimuksen jälkeen.

Stafylokokit eivät pidä parrasta

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa parrattomilla sairaalan hoitohenkilökunnan jäsenillä todettiin kolme kertaa niin paljon MRSA-bakteereja kasvoissa (metisilliinille resistentti Staphylococcus Aureus) kuin parrakkailla.

MRSA-bakteerit ovat erityisen hankala stafylokokkityyppi, joka aiheuttaa sairaaloissa paljon tulehduksia, ja niille on kehittynyt vastustuskyky erittäin monia antibiootteja vastaan.

Tutkimuksen tehneet tutkijat uskovat, että parran ajaminen voi tehdä ihoon mikroskooppisia naarmuja, joista bakteerien on helpompi tunkeutua ihon sisään lisääntymään. Toinen syy voi olla se, että parta tuottaa omia antibioottisia pieneliöitä.

Parta tuottaa antibioottisia aineita

Brittiläinen mikrobiologi Adam Roberts Lontoon yliopistosta viljeli hiljattain sataa erilaista partabakteeria BBC:n ohjelmaa varten.

Tulos oli hämmästyttävä: jokin tappoi bakteereja petrimaljassa.

Mikrobiologi selvitti, että tappaja oli Staphylococcus epidermidis -bakteeri, ja hän testasi sitä sen jälkeen sitkeään E. coli- eli kolibakteeriin, joka aiheuttaa virtsatieinfektioita.

Partabakteeri nujersi kolibakteerin tuossa tuokiossa.

Brittitutkijan mukaan Staphylococcus epidermidis -bakteeri saattaa tuottaa antibioottista myrkkyä, joka ottaa muita infektiobakteereja hengiltä. Myrkyn tuottokyky on kehittynyt sille bakteerien kamppaillessa keskenään siitä, kuka niistä on sitkein ja jää henkiin.

Uusia tautien kukistajia etsitään parrasta ja maasta

Tappava partabakteeri on merkittävä löytö, mutta vain aika näyttää, voiko se johtaa uuden ihmiselle sopivan antibiootin kehittämiseen.

Uuden antibioottien kehittäminen on kallista ja hidasta puuhaa. Tuoreimman, vuonna 2015 maaperästä löydetyn antibiootin kehittäminen hyväksytyksi lääkkeeksi odotetaan vievän noin viisi vuotta.