Paras lääke sientä vastaan on jääkaapissasi

Sienitulehdukseen tepsiviä aineita onkin ehkä jo jääkaapissasi. Tutkijat ovat havainneet, että tavallinen leivinhiiva ja jogurtin maitohappobakteerit erittävät aineita, jotka taistelevat sienitautien iskuja vastaan.

Sienikuuri

Tulevaisuudessa jogurtin sisältämät bakteerit voivat parantaa kiusallisia sienitulehduksia.

© Thomas Arnoldi

Kehosi on täynnä sieniä.

Candida-suvun sienten soluja on suussa noin puolella ihmisistä, valtaosalla on niitä iholla ja suolistossa, ja joka viidennellä naisella on niitä emättimessä.

Yleensä sienet eivät aiheuta ongelmia. Niitä on iholla ja limakalvoilla, missä ne syövät elimistön sokeripitoisia jäteaineita ja elävät rauhanomaisessa rinnakkaiselossa muiden pieneliöiden kanssa.

Pieni muutos sienten elinympäristössä voi kuitenkin muuttaa ne aggressiivisiksi valtaajiksi, jotka ryhtyvät hyökkäykseen kehoa vastaan ja käynnistävät infektion.

Nyt tutkijat ovat keksineet uuden sienikuurin, jonka ainekset ovat vuosia olleet aivan nenämme edessä. Jääkaapissa nimittäin.

Aineet käyvät vastahyökkäykseen

Vuonna 2017 tehdyt kokeet osoittavat, että jogurtin maitohappobakteeritja leivinhiivan solut erittävät aineita, jotka estävät sieniä aloittamasta hyökkäyssotaa.

Tulokset ovat vielä niin uusia, että aineita ei vielä ole nimetty. Tutkijat kuitenkin tietävät, miten sienitaudin iskuja voidaan nyt hillitä.

Sieni muodostaa eräänlaisen ankkurin ja laskee sen ihoon tai limakalvoon. Tästä eteenpäin sienisolut voivat kehittyä kahdella tavalla:

  1. Solut voivat kasvaa pitkiksi rihmoiksi, jotka tunkeutuvat limakalvoihin ja kudoksiin.
  2. Solut voivat liimautua toisiinsa ja muodostaa biofilmin, joka sulkee limakalvon.

Parantavat aineet voivat estää tiettyjä geenejä toimimasta niin, että sienisolut eivät pysty kehittämään aseita, joilla ne yleensä hyökkäävät elimistön kimppuun.