Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Paikallispuudutus leikkaa kasvihuonekaasuja

Nukutuskaasu edistää yllättävästi ilmastonmuutosta. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan paikallispuudutuksen käytöllä nukutuksen sijasta voidaan vaikuttaa paljon ilmastoon.

Shutterstock

On tapana ajatella, että ilmastoa lämmittävät tehtaiden tupruttama hiilidioksidi ja nautojen peräpäästään päästelemä metaani.

Tosiasiassa nukutuskaasujen osuus kokonaispäästöistä on hämmästyttävän suuri.

Yhdysvalloissa terveydenhuolto aiheuttaa viidestä kymmeneen prosenttiin kaikista kasvihuonekaasupäästöistä, ja nukutuskaasujen, kuten ilokaasun ja desfluraanin, osuus tavallisessa leikkaussalissa syntyvästä ilmastokuormasta on puolet.

Säästö vastaa kolmea miljoonaa puhelimen latauskertaa

Yhdysvalloissa New Yorkin erikoiskirurgian sairaalassa tehty tutkimus paljasti, kuinka suurista määristä käytännössä on kyse.

Vuonna 2019 sairaalassa siirryttiin tekemään lonkka- ja polvileikkaukset mahdollisuuksien mukaan nukutuksen sijasta paikallispuudutuksessa. Vuoden aikana leikattiin yli 10 000 potilasta, ja vain neljä prosenttia heistä nukutettiin. Yleensä määrä on noin kolme neljäsosaa.

Facaden på Hospital for Special Surgery ud til vandet på Manhattan i New York

New Yorkin erikoiskirurgian sairaala on Yhdysvaltojen johtavia leikkausyksiköitä. Siellä nukutettavien lonkka- ja polvipotilaiden osuus painui vuodessa alle viiteen prosenttiin.

© Wikimedia Commons / Ajay Suresh

Muutos on tuntuva: kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen vastaa 12 000 hiilikilon polttamista tai kolmen miljoonan puhelimen akun lataamista täyteen.

Paikallispuudutukseen siirtyminen ei toisin sanoen ole vain teoreettinen mahdollisuus vaikuttaa ilmastoon.

Ilokaasu ei ole naurun asia

Kun potilas nukutetaan kaasuilla, vain viisi prosenttia niistä pysyy kehossa. Loppu karkaa suoraan ilmakehään haitallisina päästöinä.

Arkikielessä ilokaasuksi kutsuttu dityppioksidi voi säilyä ilmakehässä jopa 114 vuotta, vahingoittaa otsonikerrosta ja edistää maapallon keskilämpötilan nousua.

Eräissä laskelmissa ilokaasun osuudeksi Yhdysvaltojen vuosittaisista päästöistä on saatu jopa kolme prosenttia.

Nukutuskaasut ovat tyypillisesti voimakkaampia kasvihuonekaasuja kuin hiilidioksidi. Osalla niistä on jopa 2 000 kertaa niin suuri maapalloa lämmittävä vaikutus.

Nukutuskaasujen käytön vähentämistä puoltavat ilmastosyiden lisäksi paikallispuudutuksen edut, joihin kuuluu muun muassa potilaiden nopeampi kotiutuminen. New Yorkissa tehdyn tutkimuksen loppupäätelmäksi tuli, että potilas kannattaa jättää nukuttamatta aina, kun se vain on mahdollista.

Lue myös:

coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

96 minuuttia
Immun coronavirus
Sairaudet

Voiko koronavirus tarttua ihmiseen monta kertaa?

6 minuuttia
Sairaudet

Tutkijat: Tästä syystä kättelyn on loputtava

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota