Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Myrkkysienet ja geenisakset tappavat tuhoisat bakteerit

Perinteiset antibiootit ovat menettämässä tehoaan. On siis keksittävä aivan uudenlaisia keinoja, jotta lääketiede ei lähitulevaisuudessa taannu keskiajan tasolle.

TEK Image/Getty Images

Maailmalla kehitetään parhaillaan uusia antibioottityyppejä, joille bakteerit eivät voi tulla vastustuskykyisiksi. Tähän on koottu niistä 3 lupaavinta.

1: Bakteereita torjutaan bakteereilla

Bdellovibrio bacteriovorus -bakteeri tunkeutuu muihin bakteereihin ja popsii ne hengiltä sisältä päin.

© Alfred Pasieka/Photolibrary/Getty Images

Yhdysvaltojen puolustusvoimissa on löydetty petobakteeri Bdellovibrio bacteriovorus, joka pystyy ujuttautumaan muiden bakteerien sisään ja syömään ne hengiltä. Sille kelpaavat moniresistentitkin bakteerit.

Bakteerien on vaikeaa kehittää puolustautumiskeinoja tämäntyyppiselle hyökkäykselle, koska siihen vaadittaisiin enemmän kuin yksi onnekas suojaava mutaatio.

2: Nanosieni imee myrkyn itseensä

© Shutterstock

San Diegossa Kalifornian yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt nanohiukkasia, joita voidaan ruiskuttaa potilaan verenkiertoon. Hiukkaset näyttävät punasoluilta, mikä saa bakteerimyrkyt kulkeutumaan niiden luo.

Tämän jälkeen nanohiukkaset imevät myrkyt itseensä niin, etteivät ne pysty vahingoittamaan elimistöä. Koska ne eivät tapa bakteereja, bakteereilla ei ole syytä alkaa kehittää resistenssiä niitä vastaan.

3: Virus tekee bakteerit taas haavoittuvaisiksi

Bakteriofagit kiinnittyvät bakteerisolujen pinnalle ja ruiskuttavat niiden sisään oman perimänsä, joka korvaa bakteerin perimän.

© Thierry Berrod/Mona Lisa Production/Science Photo Library

CRISPR-geenitekniikalla pystytään löytämään ja poistamaan bakteereista geenit, joihin niiden vastustuskyky perustuu.

CRISPR-geenisakset halutaankin siirtää niin sanottuihin bakteriofageihin eli viruksiin, jotka ovat erikoistuneet bakteerisolujen tartuttamiseen.

Kun virus ruiskuttaa CRISPR-geenisakset resistenttiin bakteeriin, ne voivat tehdä bakteerista jälleen sellaisen, että antibiootti tehoaa siihen.

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

LISTA: Viisi supertartuttajaa kautta historian

6 minuuttia
resistente og ikkeresistente bakterier
Lääketiede

Tutkijat paljastavat: Näin bakteerit puolustautuvat antibiooteilta

2 minuuttia
Lääketiede

Tautivirus puree aivosyöpään

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota