Polonium
Lääketiede

Murhaavat molekyylit: Kun kemia tappaa

Myrkkyä soluille: Tehokkaat myrkyt pystyvät vahingoittamaan elimistön pienimpiä rakenteita: soluja. Lue tästä, miten vaaralliset myrkyt vaikuttavat.

Kun myrkyt sitoutuvat soluissa molekyyleihin, joiden hienoisellakin muuntumisella on kohtalokkaita seurauksia, ne voivat saada muutamassa minuutissa verenkierron pysähtymään, elimet pettämään ja kudokset tuhoutumaan. Sitten tuleekin jo varma kuolema.

Aine, joka tappaa vain nieltynä

Poloniumin isotooppi 210 lähettää radioaktiivista säteilyä alfahiukkasten muodossa. Alfahiukkaset eivät pysty tunkeutumaan ihon läpi. Jos poloniumia kuitenkin pääsee kehoon jotain muuta kautta, kuten ruoan tai juoman mukana, se tappaa. Polonium-210:sta vapautuvat alfahiukkaset vaurioittavat nopeasti esimerkiksi pernan, munuaisten ja maksan soluja.

Ensimmäisenä säteilyn vaikutus näkyy nopeasti uusiutuvissa hiustupen soluissa, ja hiukset irtoavat. Sitten polonium tuhoaa maksan, pernan ja sydämen.

Arseeni estää soluja saamasta energiaa

Jaksollisen järjestelmän alkuaine numero 33, arseeni, muodostaa monenlaisia myrkyllisiä yhdisteitä. Niille on yhteistä se, että ne estävät soluja muodostamasta ATP:tä eli ainetta, joka auttaa energiansiirrossa solun sisällä. Ilman ATP:tä solut palavat loppuun.

Massiivinen solukuolema lamauttaa hermot ja saa tärkeimmät elimet pettämään. Lievissä arseenimyrkytyksissä uhri voi toipua, jos suolisto huuhdellaan glukoosiliuoksella, joka poistaa arseenia.

Lue myös:

Diabetes
Sairaudet

Mistä diabetes johtuu?

7 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Loistava istute säätelee pissahätää

4 minuuttia
Sairaudet

Diabetes kuriin viruksilla

10 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!