Shutterstock

Mitä ovat probiootit?

Probiootit ovat ruokaan lisättäviä eläviä mikrobeja, jotka voivat ehkäistä esimerkiksi ripulia.

Probiootit ja prebiootit ovat elintarvikkeisiin lisättävä tai kapseleina nautittavia valmisteita, joiden tarkoitus on pitää ruoansulatuselimistön mikrobikanta terveenä. Vatsan ja suoliston mikrobikantaan kuuluu ennen muuta bakteereja ja sieniä.

Ruoansulatuselimistön pieneliöt ovat ratkaisevan tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille. Suoliston mikrobikannan epätasapaino voi lisätä diabeteksen, joidenkin maksasairauksien ja suolistosyövän riskiä. Sen arvellaan olevan yhteydessä myös muun muassa masennukseen.

Suoliston mikrobit osallistuvat ruoan ravintoaineiden pilkkomiseen ja vaikuttavat siten siihen, mitä aineita päätyy verenkiertoon.

Probiootit ovat hyödyllisiä suolistobakteereja. Prebiootit ovat niiden ravintoa.

© Shutterstock

Probiootit ovat eläviä bakteereja, joita lisätään elintarvikkeisiin. Esimerkiksi jogurttiin voidaan lisätä maitohappobakteereja. Suolistossa ne ehkäisevät haitallisten mikrobien kasvua.

Probioottien vaikutusta ihmisen terveyteen ei tarkkaan tunneta, mutta monissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että ne voivat ehkäistä ripulia ja suolistotulehduksia..

Probioottien kasvua edistetään prebiooteilla. Ne ovat yleensä kuituja tai muita ruoan sulamattomia ainesosia, joita maitohappobakteerit ja muut suoliston hyödylliset mikrobit voivat käyttää ravinnokseen. Kuidut myös vahvistavat ohut- ja paksusuolen seinämien limakalvoja.