Miksi apteekin tunnus on käärme?

Sauvan ympärille kietoutuva käärme on antiikin Kreikan lääkintätaidon jumalan Asklepioksen tunnus. Se on symboloinut lääketiedettä jo yli 2 500 vuotta.

Shutterstock

Apteekkien symboli juontuu samasta lähteestä kuin lääketieteen ja lääkärien vertauskuvat: antiikin mytologian lääkintätaidon ja parantamisen jumalasta Asklepioksesta, jota palvottiin sadoissa kreikkalaisissa temppeleissä.

Sauvan ympärille kiertynyt käärme eli niin sanottu Asklepioksen sauva yhdistetään tavallisesti lääketieteeseen, kun taas käärmeen ja maljan yhdistelmä viittaa yleensä lääkitsemiseen ja siten myös apteekkilaitokseen.

Käärmesymboliikan taustalla on varmasti monia eri asioita, mutta niistä tärkein lienee käärmeen nahanluonti. Sen on katsottu symboloivan uudestisyntymistä ja voimien palaamista.

Antiikin Kreikassa sairaiden virkistämiseen voitiin käyttää temppeliunta: lepäämistä Asklepiokselle pyhitetyssä rakennuksessa, jossa eli myös käärmeitä. Asklepioksen sauvaan liittyvä käärmelaji on myrkytön pensaskäärme. Temppelihoidon parantavan vaikutuksen uskottiin syntyvän siitä, että lääkintätaidon jumala ilmestyy unessa.

Käärme ja malja viittaavat Asklepioksen tyttäreen, terveyden ja puhtauden jumalattareen Hygieiaan, jolla oli myös tärkeä osa Asklepioksen palvonnassa.

Lue myös:

psykedeeliset sienet
Lääketieteellinen tekniikka

Taikasienet voivat lievittää vaikeaa masennusta

3 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Uusi laihdutuspilleri pullistuu mahassa

2 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Tulevaisuuden tekosydämet ovat valmiina

2 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!