Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi apteekin tunnus on käärme?

Sauvan ympärille kietoutuva käärme on antiikin Kreikan lääkintätaidon jumalan Asklepioksen tunnus. Se on symboloinut lääketiedettä jo yli 2 500 vuotta.

Shutterstock

Apteekkien symboli juontuu samasta lähteestä kuin lääketieteen ja lääkärien vertauskuvat: antiikin mytologian lääkintätaidon ja parantamisen jumalasta Asklepioksesta, jota palvottiin sadoissa kreikkalaisissa temppeleissä.

Sauvan ympärille kiertynyt käärme eli niin sanottu Asklepioksen sauva yhdistetään tavallisesti lääketieteeseen, kun taas käärmeen ja maljan yhdistelmä viittaa yleensä lääkitsemiseen ja siten myös apteekkilaitokseen.

Käärmesymboliikan taustalla on varmasti monia eri asioita, mutta niistä tärkein lienee käärmeen nahanluonti. Sen on katsottu symboloivan uudestisyntymistä ja voimien palaamista.

Antiikin Kreikassa sairaiden virkistämiseen voitiin käyttää temppeliunta: lepäämistä Asklepiokselle pyhitetyssä rakennuksessa, jossa eli myös käärmeitä. Asklepioksen sauvaan liittyvä käärmelaji on myrkytön pensaskäärme. Temppelihoidon parantavan vaikutuksen uskottiin syntyvän siitä, että lääkintätaidon jumala ilmestyy unessa.

Käärme ja malja viittaavat Asklepioksen tyttäreen, terveyden ja puhtauden jumalattareen Hygieiaan, jolla oli myös tärkeä osa Asklepioksen palvonnassa.

Lue myös:

maksansiirto
Lääketieteellinen tekniikka

LÄPIMURTO: Uusi kone voi pelastaa huonokuntoisia elimiä

4 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Tutkijat antavat sokeille näön

13 minuuttia
Fremtidens slankekur kan være små strømstød
Lääketieteellinen tekniikka

Tulevaisuudessa hermoärsytys laihduttaa

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota