Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi apteekin tunnus on käärme?

Sauvan ympärille kietoutuva käärme on antiikin Kreikan lääkintätaidon jumalan Asklepioksen tunnus. Se on symboloinut lääketiedettä jo yli 2 500 vuotta.

Shutterstock

Apteekkien symboli juontuu samasta lähteestä kuin lääketieteen ja lääkärien vertauskuvat: antiikin mytologian lääkintätaidon ja parantamisen jumalasta Asklepioksesta, jota palvottiin sadoissa kreikkalaisissa temppeleissä.

Sauvan ympärille kiertynyt käärme eli niin sanottu Asklepioksen sauva yhdistetään tavallisesti lääketieteeseen, kun taas käärmeen ja maljan yhdistelmä viittaa yleensä lääkitsemiseen ja siten myös apteekkilaitokseen.

Käärmesymboliikan taustalla on varmasti monia eri asioita, mutta niistä tärkein lienee käärmeen nahanluonti. Sen on katsottu symboloivan uudestisyntymistä ja voimien palaamista.

Antiikin Kreikassa sairaiden virkistämiseen voitiin käyttää temppeliunta: lepäämistä Asklepiokselle pyhitetyssä rakennuksessa, jossa eli myös käärmeitä. Asklepioksen sauvaan liittyvä käärmelaji on myrkytön pensaskäärme. Temppelihoidon parantavan vaikutuksen uskottiin syntyvän siitä, että lääkintätaidon jumala ilmestyy unessa.

Käärme ja malja viittaavat Asklepioksen tyttäreen, terveyden ja puhtauden jumalattareen Hygieiaan, jolla oli myös tärkeä osa Asklepioksen palvonnassa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota