Migreenisi johtuu vitamiinien puutteesta

Maailmassa melkein miljardi ihmistä kärsii lamauttavasta päänsärystä, migreenistä. Pian tuskat voivat olla ohi, sillä tutkijat ovat ehkä löytäneet syyn siihen, miksi migreeni iskee.

migreeni

Voimakas päänsärky, oksentelu, näköhäiriöt ja yliherkkyys valolle, äänille, hajuille ja kosketukselle.

Migreeni on paljon pahempi vaiva kuin vain kova päänsärky. Rajut migreenioireet vaivaavat WHO:n mukaan noin 15:tä prosenttia maailman väestöstä.

Lamaannuttavan kivun syy on askarruttanut tutkijoita pitkään, mutta nyt näyttää siltä, että asia alkaa selvitä.

Aivoilta puuttuu vitamiineja

Tutkimuksessa, jonka tulokset on juuri esitelty Amerikan päänsärky-yhdistyksen vuosikokouksessa (American Headache Society), osoitettiin selvä yhteys migreenin ja tiettyjen vitamiinien puutosten välillä.

Migreeni olisi siis merkki D-vitamiinin , riboflaviinin (B2-vitamiinin), folaatin ja koentsyymi Q 10:n puutteesta.

Tutkimuksessa testattiin 7 691 koehenkilön vitamiinitasot ja tuloksia verrattiin siihen, miten herkästi he saavat migreenikohtauksia.

Tutkijat uskovat aivojen käynnistävän voimakkaat oireet siksi, että niiltä puuttuu yhtä tai useampaa näistä vitamiineista.

Migreeni vaivaa eniten naisia

Jyskyttävä ja usein toispuolinen päänsärky iskee eri tavoin miehiin ja naisiin – ja useimmiten migreeni vaivaa naisia.

Tutkimuksen mukaan tämä johtuu siitä, että naiset reagoivat herkemmin koentsyymi Q 10:n puutteeseen, kun taas miehillä D-vitamiinin puute aiheuttaa voimakkaammat oireet, mutta D-vitamiinia on helpompi saada lisää kuin koentsyymi Q 10:tä.

Tutkijat korostavat kuitenkin, että asiaa pitää vielä tutkia tarkemmin, ennen kuin migreeniin saadaan kehitettyä siihen täydellisesti tehoava lääke.