Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maasta löytyi ase vastustuskykyä vastaan

Tähän asti tuntematon maabakteeri, joka löydettiin Pohjois-Irlannista, voi olla tutkijoiden uusi ase taistelussa neljää vaarallisimpaa moniresistenttiä bakteeria vastaan.

Shutterstock

Lääkkeitä sietävät bakteerit ovat pahimpia terveysuhkia, ja ennusteiden mukaan pelkästään Euroopassa niiden takia kuolee 1,3 miljoonaa ihmistä vuoteen 2050 mennessä.

Apua voi olla tulossa yllättävästä suunnasta, sillä kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt Pohjois-Irlannista ennen tuntemattoman bakteerityypin, joka tuhoaa vastustuskykyisiä bakteereja.

Käytettiin muinoin lääkkeenä

Tutkimukseen saatiin innoitusta irlantilaisesta kansanperinteestä, jonka mukaan kelttiläiset tietäjät hoitivat muinoin erilaisia sairauksia hammassärystä haavoihin painamalla kohtaa maata sisältävällä pussilla tai kääreellä.

Tutkijat analysoivat niin hapanta, neutraalia kuin emäksistäkin maaperää ja löysivät vieraan bakteerityypin viimeksi mainitusta. Kun uudella tuttavuudella tehtiin laboratoriokokeita, kävi ilmi, että se pystyy estämään lääkkeitä sietäviä bakteereja lisääntymästä.

Kokeet osoittavat, että hiljattain löydetty bakteeri (tumma ympyrä) erittää myrkkyjä, jotka tunkeutuvat MRSA-bakteereihin (vaalea ympyrä osoittaa MRSA:sta vapaan alueen, sen ympärillä on MRSA-bakteereja).

© G Quinn/Swansea University

Tutkimuksessa käytetyistä kuudesta eri vastustuskykyisestä bakteerikannasta alakynteen jäi neljä. Ne kaikki kuuluvat vaarallisimpiin niin sanottuihin moniresistentteihin bakteereihin. Yksi niistä on hoitolaitoksissa etenkin huonokuntoisille potilaille vakavia tulehduksia aiheuttava, sairaalabakteerina tunnettu MRSA (metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus).

Löydetyn bakteerin tuhovaikutus vaatii vielä paljon lisätutkimuksia, mutta siinä saattaa piillä ainakin osaratkaisu uhkaavaan antibioottipulaan. Ehkä siitä löydetään hyvin tulehduslääkkeeksi sopivia aineita.

Lue myös:

Elimistö

TUNNE ELIMISTÖSI: Nielurisat vangitsevat viruksia ja bakteereja

2 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Tutkijat antavat sokeille näön

13 minuuttia
Syöpä

Rokotteet kukistavat syövän

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota