Puolet maailman väestöstä on likinäköisiä vuonna 2050

Tutkijat uskovat, että liian vähäinen ulkona oleskelu tuhoaa ihmisen kyvyn nähdä kauas.

Nærsynet

Likinäköisten ihmisten osuus väestöstä on suurempi kuin koskaan aiemmin. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, vuonna 2050 joka toinen meistä on likinäköinen.

Näin totesi tutkijaryhmä, joka on saanut tukea Brien Holden Vision -instituutilta, analysoituaan likinäköisyyslukuja kaikkialta maailmasta.

Tutkijat arvioivat ja vertailivat 145 suppeamman likinäköisyystutkimuksen tuloksia. Kaikkiaan tutkimuksissa oli mukana 2,1 miljoonaa koehenkilöä.

Analysoinnissa kävi ilmi, että likinäköisten ihmisten osuus maailmassa on noussut vuoden 2000 noin 1,5 miljardista nykyiseen noin 2 miljardiin.

Jos kehitys tutkijoiden olettamuksen mukaisesti jatkuu samanlaisena, vuonna 2050 maailmassa on kaikkiaan 4,75 miljardia likinäköistä, eli noin puolet koko väestöstä.

Mene useammin ulos

Syy likinäköisyyden lisääntymiseen saattaa olla moderni elämäntapa, jossa ihmiset pääasiassa keskittyvät oleskelemaan sisätiloissa.

Suoraa yhteyttä näyttötyöskentelyn ja likinäköisyyden välillä ei voida osoittaa, mutta tutkijat voivat varmasti sanoa, että kahden tunnin päivittäinen oleskelu ulkoilmassa vähentää likinäköisyyden kehittymistä huomattavasti.

Tutkijat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, johtuuko ulkona oleskelun positiivinen vaikutus siitä, että ulkona katsotaan yleensä pidemmälle, vai siitä, että auringonvalo laukaisee silmässä positiivisen kemiallisen reaktion.

Kaksi tuntia riittää

Ulkona oleskelun positiivinen vaikutus on kuitenkin aivan selvä.

”… Tutkijapiireissä on laajalti hyväksytty se tosiasia, että vähintään kahden tunnin ulkoilmassa oleskelulla on positiivinen vaikutus, toteaa yksi tutkimuksen laatijoista, Kovin Naidoo, Huffington Post -lehdelle.

Kaksi ulkona vietettyä tuntia helpottaa tilannetta, vaikka ihminen lopun ajan päivästä tekisikin toimistotyötä tai opiskelisi ahkerasti.

Likinäköisyys on lisääntynyt viime aikoina erityisesti aasialaisten lasten keskuudessa. Lapsia kehotetaan usein opiskelemaan kaiket päivät, ja ulkoleikit jäävät silloin leikkimättä.

Monissa Aasian maissa nuorista aikuisista likinäköisiä on jo yli 80 prosenttia.