Uusi lääke selättää leukemian ja parantaa joka viidennen

Uudentyyppisellä lääkkeellä on saatu erittäin hyviä tuloksia vaikeasti hoidettavasta leukemiatyypistä kärsivillä potilailla. Leukemia on saanut uuden vihollisen.

leukemia

Uusi lääke on vähentänyt syöpäsolujen määrää huomattavasti 80 prosentilla leukemiapotilaista ja viidesosalta ne ovat lääkkeen vaikutuksesta sulaneet kokonaan pois.

Neljä vuotta kestäneen hoitokokeilun tähänastiset tulokset on nyt julkistettu The New England Journal of Medicine -lehdessä.

Hoitoa kokeiltiin vaikeaan leukemiatyyppiin

Uutta Venetoclax-lääkettä annettiin 116:lle yhdysvaltalaiselle ja australialaiselle potilaalle tabletteina.

Kaikilla potilailla oli krooninen lymfaattinen leukemia (KLL), johon ei tähän asti ole ollut parantavaa hoitoa.

Uudella lääkkeellä on saatu loistavia tuloksia, jotka ylittivät kaikki odotukset, kertovat hematologian professorit John Seymor ja Andrew Roberts, jotka ovat osallistuneet leukemialääkkeen testaukseen.

Video

Leukemia: Syöpäsolut vähenivät 80 prosenttia

79 prosentilla kokeeseen osallistuneista KLL-potilaista syöpäsolujen määrä pieneni yli 50 prosentilla. Ja 20 prosentilla syöpäsolujen määrä pieneni niin paljon, että niitä ei voitu havaita.

Lääke käy BCL-2-proteiinin kimppuun. Proteiini ruokkii syöpäsoluja ja auttaa niitä kasvamaan. Se tekee syöpäsolut myös vastustuskykyisiksi perinteistä hoitoa vastaan.

Uusi leukemialääke riisuu BCL-2-proteiinin aseista. Kokeeseen osallistuneet professorit sanovat, että se sulattaa syöpäsolut pois.

Yhä kokeiluvaiheessa

Lääkettä ei ole vielä hyväksytty käytettäväksi leukemian hoidossa, sillä se voi aiheuttaa pahoinvointia, ripulia, hengitystietulehduksia ja eturauhassyöpää.

Suurin osa sivuvaikutuksista on kuitenkin lieviä, kun ne suhteutetaan siihen, että KLL-potilaille ei aiemmin ole ollut tarjolla parantavaa hoitoa.

Syöpä joutuu ahtaalle

Toinen syövän uusi hoitomuoto on immuuniterapia, jossa elimistö opetetaan käymään syövän kimppuun itse.