Sokeri murskaa valtimotaudin

Verisuonten kalkkeutumiseksi kutsuttu valtimotauti on yksi maailman suurimmista tappajista, mutta nyt kolesteroliplakki on onnistuttu liuottamaan suonista jo aiemmin tunnetulla sokerilla. Kolesteroli häviää sen jälkeen elimistöstä virtsan mukana.

valtimotauti top

Noin 30 prosenttia kaikista kuolemantapauksista maailmassa johtuu sydän- ja verisuonitaudeista. Valtimonkovettumatauti eli valtimotauti on niistä suurin yksittäinen tappaja.

Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä on kuitenkin onnistunut liuottamaan valtimotaudin aiheuttajan, kolesterolin, ahtautuneista hiiren valtimoista. Millä? Syklodekstriini-sokerilla, jota käytetään muun muassa lääkkeiden lisäaineena ja tietyissä yhdysvaltalaisissa elintarvikkeissa.

Tulokset on julkaistu Science Translational Medicine -aikakauslehdessä, ja ne saattavat pelastaa miljoonia ihmishenkiä.

MIKÄ VALTIMOTAUTI ON?

? Valtimotauti tarkoittaa pääosin rasvasta koostuvien kerrostumien kertymistä verisuonten sisäpinnalle. Kerrostumat muuttuvat vähitellen kovaksi, osaksi sidekudoksesta koostuvaksi plakiksi, joka hidastaa verenkiertoa ja aiheuttaa veritulppia.

|

Valtimotauti aortassa voi olla hengenvaarallinen.

? Kolesteroli on yksi elimistön rasva-aineista, ja sitä tarvitaan muun muassa solukalvojen, sukupuolihormonien ja D-vitamiinin tuotantoon. Rasvapitoinen ravinto voi saada veressä olevan kolesterolin määrän kohoamaan niin suureksi, että kolesterolia alkaa kerrostua suoniin, mistä voi kehittyä valtimotauti.

? Syklodekstriini voi koostua useista erilaisista sokerimolekyyleistä, joita saadaan tärkkelyksestä. Se voi sulkea muita aineita sisäänsä tai liuottaa niitä.

Sokeri puolitti plakin määrän

Kokeessa hiiriä, joilla oli geneettinen taipumus sairastua valtimotautiin, ruokittiin kolesterolia kohottavalla ravinnolla. Lisäksi niiden ihon alle ruiskutettiin syklodekstriiniä.

Tutkijat eivät vielä tiedä, miten syklodekstriini tarkalleen vaikuttaa, mutta he arvelevat, että sokeri tehostaa immuunijärjestelmän syöjäsolujen, makrofagien, kykyä kuljettaa ja tuhota kolesterolia.

Kokeessa hiirille ei vain kertynyt suoniin vähemmän kolesterolia, vaan jo olemassa olevan kolesterolin määrä väheni 45 prosenttia ja sen virtsan mukana pois erittyvä määrä kasvoi.

Seuraava askel: kokeet ihmisillä

Hiirikokeen jälkeen tutkijat testasivat syklodekstriiniä solunäytteellä, joka oli otettu plakkeja sisältävästä ihmisen verisuonesta. Tällöinkin tulos oli rohkaiseva.

Seuraavaksi syklodekstriinin teho ja sivuvaikutukset aiotaan tutkia perin pohjin ihmisillä.

Tutkijat ovat optimistisia, sillä syklodekstriini on jo hyväksytty käyttöön ihmisillä. Sen avulla muun muassa saadaan lääkkeet liukenemaan elimistössä ja Yhdysvalloissa sillä poistetaan kolesterolia elintarvikkeista, muun muassa majoneesista, voista ja makeisista.

Valtimotauti yritetään selättää myös nanohiukkasilla

Sokereiden lisäksi valtimotautia aiotaan torjuaa myös keinotekoisilla nanohiukkasilla, jotka voisivat auttaa elimistöä pääsemään plakista eroon. Lue lisää artikkelista: