Uusi sähköhoito herättää potilaat koomasta

Tuoreessa uraauurtavassa kokeessa koomapotilaiden aivoihin johdettiin sähköä, mikä sai heidät heräämään horrostilastaan jopa viikoksi.

Kooma

Uusi sähköhoito saa aivot heräämään koomasta.

© Shutterstock

Paha aivovaurio voi vaivuttaa potilaan koomaan. Myös myrkytys, vakava hapenpuute tai insuliinisokki voivat aiheuttaa syvän tajuttomuudentilan, josta potilas ei välttämättä enää herää.

Yleensä koomalle ei voida oikein tehdä mitään, mutta nyt tutkijat ovat kokeilleet uutta sähköhoitoa ja onnistuneet herättämään potilaita koomasta jopa viikoksi.

Sähkö herättää aivot

Tutkijat altistivat koomapotilaiden aivot sähköimpulsseille 20 minuutin ajan viitenä peräkkäisenä päivänä. Sähkö suunnattiin otsalohkoon, jonka toiminnot liittyvät päätösten tekoon ja järkeilyyn sekä sosiaaliseen käyttäytymiseen.

Koehenkilöt olivat kokeen alussa niin sanotussa minimaalisen tietoisuuden tilassa, jossa heillä voi esiintyä ajoittain merkkejä tietoisuudesta, kuten eleitä, itkua tai naurua, mutta he eivät pysty viestimään muiden kanssa. Koehenkilöillä tila oli kestänyt vähintään kolme kuukautta.

Koomapotilas vastasi kysymyksiin

Sähköhoidon jälkeen 16 koehenkilöstä yhdeksän osoitti selviä tietoisuuden merkkejä: he reagoivat sanoihin, tunnistivat esineitä ja elehtivät. Kaksi potilaista pystyi jopa puhumaan ja vastaamaan kysymyksiin sekä liikuttamaan raajojaan.

Sähkö aktivoi otsalohkon soluja niin, että ne alkoivat lähettää jälleen hermoimpulsseja toisilleen ja muille aivojen osille.

Ikävä kyllä potilaat vajosivat takaisin minimaalisen tietoisuuden tilaan noin viikon kuluttua. Tutkijat aikovatkin hioa tekniikkaa niin, että sillä voitaisiin saada tulevaisuudessa aikaan pysyviä tuloksia.