Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dna-rokote zika-virusta vastaan syntyi ennätysajassa.

© Nacho Doce/Reuters/Scanpix
Lääketiede - Lääkkeet

Uusi rokote murskaa zikan

Zikavirus on vaurioittanut jo tuhansien sikiöiden aivoja. Nyt on kehitetty uraauurtava rokote, joka voi pysäyttää viruksen.

Pieniäpäisiä vauvoja alkoi syntyä Brasilian synnytysosastoilla vuonna 2015. Lääkärit eivät osanneet aavistaakaan, että kyse oli räjähdysmäisesti leviävästä zikavirustartunnasta, jota hyttyset levittivät.

Nykyisin pelkästään Brasiliassa on syntynyt lähes 5 000 lasta, joilla on epänormaalin pieni pää. Myös 70 muuhun maahan levinnyt virus voi tappaa, jos se tarttuu raskaana olevaan naiseen.

Tutkijat kehittivät rokotteen ennätysajassa

Sillä aikaa kuin zikavirus on jatkanut hälyttävän nopeaa leviämistään, maailman taitavimmat tutkijat ovat liittyneet yhteen pysäyttääkseen viruksen. Ennätysajassa on saatu aikaan uusi rokote, joka näyttää tepsivän.

Tutkijat ovat kehittäneet niin sanotun dna-rokotteen, joka huijaa elimistön solut tuottamaan joitakin zikaviruksen pintaproteiineista. Pintaproteiinit herättävät immuunijärjestelmän niin, että se alkaa muodostaa vasta-aineita, jotka aktivoituvat heti, jos aito zikavirus tunkeutuu elimistöön.

Apinat tulivat immuuniksi zikalle

Uutta rokotetta on testattu 19 reesusapinalla. Kahdeksan viikkoa rokotuksen jälkeen 94 prosenttia apinoista oli tullut immuuniksi zikavirukselle.

Nyt rokotetta testataan vapaaehtoisilla koehenkilöillä Yhdysvaltojen Marylandin ja Georgian osavaltioissa. Jos se osoittautuu yhtä tehokkaaksi ihmisillä, zikavirus on kohdannut voittajansa.

Lue myös:

Syöpä

Verikoe havaitsee syövän neljä vuotta ennen ensimmäisiä oireita

3 minuuttia
Herpes
Lääkkeet

Uusi rokote parantaa herpeksen

2 minuuttia
Lääkkeet

3 hyvää syytä ottaa rokote

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota