Uusi rokote murskaa zikan

Zikavirus on vaurioittanut jo tuhansien sikiöiden aivoja. Nyt on kehitetty uraauurtava rokote, joka voi pysäyttää viruksen.

Dna-rokote zika-virusta vastaan syntyi ennätysajassa.

© Nacho Doce/Reuters/Scanpix

Pieniäpäisiä vauvoja alkoi syntyä Brasilian synnytysosastoilla vuonna 2015. Lääkärit eivät osanneet aavistaakaan, että kyse oli räjähdysmäisesti leviävästä zikavirustartunnasta, jota hyttyset levittivät.

Nykyisin pelkästään Brasiliassa on syntynyt lähes 5 000 lasta, joilla on epänormaalin pieni pää. Myös 70 muuhun maahan levinnyt virus voi tappaa, jos se tarttuu raskaana olevaan naiseen.

Tutkijat kehittivät rokotteen ennätysajassa

Sillä aikaa kuin zikavirus on jatkanut hälyttävän nopeaa leviämistään, maailman taitavimmat tutkijat ovat liittyneet yhteen pysäyttääkseen viruksen. Ennätysajassa on saatu aikaan uusi rokote, joka näyttää tepsivän.

Tutkijat ovat kehittäneet niin sanotun dna-rokotteen, joka huijaa elimistön solut tuottamaan joitakin zikaviruksen pintaproteiineista. Pintaproteiinit herättävät immuunijärjestelmän niin, että se alkaa muodostaa vasta-aineita, jotka aktivoituvat heti, jos aito zikavirus tunkeutuu elimistöön.

Apinat tulivat immuuniksi zikalle

Uutta rokotetta on testattu 19 reesusapinalla. Kahdeksan viikkoa rokotuksen jälkeen 94 prosenttia apinoista oli tullut immuuniksi zikavirukselle.

Nyt rokotetta testataan vapaaehtoisilla koehenkilöillä Yhdysvaltojen Marylandin ja Georgian osavaltioissa. Jos se osoittautuu yhtä tehokkaaksi ihmisillä, zikavirus on kohdannut voittajansa.