Raskauden ehkäisyyn kehitetty aivan uudenlainen keino, jossa käytetään vain luonnollisia ei-hormonaalisia aineita, voi pian olla totta.
Niin toteavat ainakin Ruotsin Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun tutkijat, joka ovat onnistuneet vahvistamaan lampaiden kohdunkaulan limaestettä erityisen geelin avulla.
He toivovat, että menetelmästä saadaan vaihtoehto siittiöitä tappaville voiteille ja hormonaalisille ehkäisymenetelmille, kuten e-pillereille.
Geeli vahvistaa luonnollista limaestettä
Tutkimuksessa käytetty geeli sisältää luonnollista ainetta kitosaania, jota saadaan äyriäisten kuorista ja sienistä.
Kitosaani sitoutuu tiettyihin kohdunkaulan limasta erittyviin proteiineihin, mikä luo eritteeseen sen voitelevat ominaisuudet.
Kitosaanin ja kohdunkaulan proteiinien yhteistyö saa kohdunkaulan luonnollisen limamuurin paksuuntumaan, joten se tukkii siittiöiden tien kohdunkaulasta munanjohtimiin.
Näin tutkijat ikään kuin kaappasivat 2–3 senttiä pitkän kohdunkaulan luonnollisen eritteen ja vahvistivat sitä. Muutenkin vain pieni osa siittiöistä pääsee kohdunkaulasta munanjohtimiin.







Siittiöt uivat kilpaa 72 tuntia
Siemensyöksyssä 200 000 000 siittiötä lähtee maailman kovimmalle uintimatkalle. Niillä on enintään 2–3 vuorokautta aikaa päästä maaliin. Vain yksi siittiö voi voittaa: se, joka yhtyy irronneeseen munasoluun.
Emätin testaa kunnon - 200 000 000 siittiötä
Siittiöt joutuvat ensin emättimen happamaan, bakteereita torjuvaan ympäristöön, jossa ne eivät viihdy. Hännän liike ja emättimen supistukset auttavat vahvoja siittiöitä jatkamaan matkaa.
Kohdunkaula kaappaa - 1 000 000 siittiötä
Yli 99 prosenttia siittiöistä takertuu limaan 2–3-senttisessä kohdunkaulassa. Pitkät limamolekyylit ohjaavat kuitenkin kohtuun ne vahvat siittiöt, jotka kykenevät riuhtaisemaan itsensä irti.
Tarjolla on kaksi reittiä - 100 000 siittiötä
Kohdussa siittiön pitää valita, kumpaan munanjohtimeen se suuntaa. Kypsä munasolu on kuitenkin vain toisessa niistä. Sen puolen rytminen liike voi avittaa siittiötä tekemään oikean valinnan.
Neulansilmän läpi finaaliin - 100 siittiötä
Päästäkseen munanjohtimeen siittiön pitää läpäistä niin pieni aukko, että siihen tuskin sopii kahta kerrallaan. Vain ne siittiöt, joilla on paras uimatyyli, onnistuvat vielä jatkamaan matkaansa.
Kypsyminen loppusuoralla - 3 siittiötä
Siittiöt kiinnittyvät munanjohtimen seinään kypsymään. Kun munasolu irtoaa, siittiö lähtee uimaan sitä kohti kohoavien lämpötilojen ja munasolusta vapautuvien tuoksuaineiden opastamana.
Munasolu sulkee itsensä - 1 siittiö
Ensimmäisenä munasolun kohtaava siittiö erittää munasolun solukalvoa liuottavia entsyymejä. Kun siittiö on saanut päänsä sisään, munasolun kalvo muuttuu niin, että se ei enää sido muita siittiöitä.
Vain kaksi tunkeutui liman läpi
Ruotsalaiskokeessa tutkijat veivät geeliä kahdeksan ovuloivan uuhen emättimeen. Tunti geelin jälkeen uuhien emättimeen vietiin miljardi siittiötä.
Kokeessa havaittiin, että geeli loi tehokkaan muurin, sillä vain yhdellä uuhella siittiöt pääsivät munanjohtimeen. Ja silläkin vain kaksi miljardista siittiöstä läpäisi limamuurin.
Lisäksi tutkijat totesivat, että geeli ei aiheuttanut emättimen seinämiin tulehdusta, joka on ollut muiden ei-hormonaalisten ehkäisykeinojen ongelma.
Seuraavaksi tutkijat selvittävät, kestääkö limamuuri myös yhdynnän aikana. Sen jälkeen menetelmää testataan ihmisillä.