Migreenikohtaus voi kestää muutamasta tunnista useaan vuorokauteen. Migreenin erottaa tavallisesta pääkivusta oireiden moninaisuus.

Uusi lääke ehkäisee migreeniä

Päässä jyskyttää, ja äänet ja valo pahentavat kipua. Yli 100 000 suomalaisen arvioidaan kärsivän migreenikohtauksista lähes päivittäin. Nyt uusi hoitomuoto voi estää kohtaukset.

torstai 13. syyskuuta 2018 teksti Gorm Palmgren

Maailmassa noin miljardi ihmistä kärsii migreenistä. Tutkijat arvelivat pitkään, että migreenikohtauksen laukaisee pään verisuonten laajentuminen. 

Nykyään tiedetään, että jyskyttävä pääkipu johtuu CGRP-nimisestä kasvojen, päänahan ja aivoja suojelevien kalvojen tuntohermoihin vaikuttavasta proteiinista. 

Useimmilla ihmisillä CGRP on täysin harmiton, mutta migreenipotilailla se tekee pään tuntohermoista erityisen herkkiä ärsykkeille ja saa siten tunto­aistin toimimaan äärimmäisen terävästi.

Lääkäri Peter Goadsby King’s Collegen sairaalasta Lontoosta on kehittänyt niin sanotun vasta-aineen, joka estää CGRP-proteiinia vaikuttamasta jo ennen kuin tuntohermot ehtivät reagoida siihen. Siten aine sopii hyvin migreenikohtausten ehkäisemiseen.

Kohtaukset vähenivät selvästi

Vaikutus on dokumentoitu 955 migreenipotilaalla tehdyssä kokeessa. Koehenkilöt saivat pistoksina eri suuruisen määrän vasta-ainetta kerran kuukaudessa puolen vuoden ajan. 

Migreenipotilaiden lähtötilanne oli se, että heillä oli 4–14 oireellista päivää kuukaudessa. Hoitojakson jälkeen migreenipäivien määrä oli vähentynyt pienemmän annoksen ryhmässä 3,2:lla ja suuremman annoksen ryhmässä 3,7:llä kuukaudessa. 

43,3 prosentilla ensimmäiseen ryhmään kuuluvista koehenkilöistä ainakin joka toinen kohtaus jäi tulematta. Toisessa ryhmässä kohtaukset vähenivät vähintään puoleen 50 prosentilla migreenipotilaista. 

Uusi lääkeaine on jo tullut markkinoille Yhdysvalloissa nimellä erenumabi, ja sille on jo haettu myyntilupaa Euroopassa. 

Aiempiin migreenilääkkeisiin verrattuna erenumabissa on se suuri etu puolellaan, että sitä ei tarvitse ottaa kuin kerran kuukaudessa ja sen haittavaikutukset ovat selvästi vähäisempiä. 

Kolme uutta lääkettä tulossa

Erenumabi on yksi kolmesta uudesta migreenilääketyypistä, jotka joko ehkäisevät kohtauksia tai hillitsevät akuuttia pääkipua. 

Tieteen Kuvalehdestä 16/2018 voit lukea, miten uudet lääkeaineet vaikuttavat. Kerromme myös, mitä ruokia ja juomia sinun kannattaa välttää, jos kärsit migreenistä. 

Jos tilaat nyt heti, saat upean tarjouksen:

  • Verenpainemittari – mittari auttaa sinua tarkkailemaan sitä, toimiiko sydämesi niin kuin pitää.
  • Elimistön salat – digitaalinen erikoisliite, jossa kerrotaan, miten pidät sydämesi kunnossa ja millaisia oireita kannattaa tarkkailla.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä – pysyt perillä tutkimuksen uusimmista käänteistä.

Tartu tarjoukseen nyt, niin saat koko paketin vain 7,90 eurolla

TARTU TARJOUKSEEN TÄSTÄ

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: