Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rokotus
© Shutterstock
Lääketiede - Lääkkeet

Tuhkarokko tekee paluuta – lapset kannattaa rokottaa

Tuhkarokkorokotteita on alettu ottaa aiempaa vähemmän ja rokotusvastaisuus on kasvussa. Samaan aikaan tuhkarokkotapausten määrä kasvaa etenkin Kaakkois-Euroopassa.

Romaniassa riehuu paraikaa tuhkarokkoepidemia. Ainakin 17 lasta on kuollut siihen sitten syyskuun, ja viime vuonna ainakin 3400 lasta sai pelätyn virustartunnan.

Tuhkarokko ei silti ole yksin Romanian ongelma.

Esimerkiksi Saksassa, Belgiassa ja Ranskassa on todettu lasten keskuudessa aiempaa enemmän tuhkarokkotartuntoja.

Laumaimmuniteetti on uhattuna

Tuhkarokko on pysynyt aisoissa pitkään, koska sitä vastaan kehitetty tehokas rokote on ollut osana lapsille tarkoitettua rokotusohjelmaa.

Viime vuosina kasvava osuus vanhemmista on kuitenkin päättänyt olla ottamatta lapsilleen rokotetta uskonnollisista tai terveydellisistä syistä tai siksi, ettei luota koululääketieteeseen.

Rokottamatta jättäminen ei kuitenkaan ole vain henkilökohtainen asia, koska rokotteen teho kasvaa sitä paremmaksi, mitä useampi sen ottaa. Näin saadaan aikaan niin kutsuttu laumaimmuniteetti, joka suojaa myös rokottamattomia.

Animaatio havainnollistaa laumaimmuniteetin toimintaa.

Esimerkiksi syöpäpotilaita ei voida aina rokottaa, koska heidän immuunipuolustuksensa ei ole riittävän hyvässä kunnossa. Siksi heidän suojansa on kiinni heidän ympärillään olevien ihmisten rokotusasteesta.

Valetiede lietsoo pelkoa

Brittiläinen lääkäri Andrew Wakefield julkaisi vuonna 1998 The Lancet -lehdessä artikkelin, jossa todistettiin rokotteen ja autismin välinen yhteys.

Vuonna 2010 The Lancet kuitenkin veti artikkelin takaisin11096-0/abstract {"target":"_blank","rel":"nofollow"}), koska se perustui väärennettyyn tutkimukseen. Sittemmin Wakefieldin koko tieteellinen työ on todettu paikkansapitämättömäksi.

Siitä huolimatta rokotevastaiset vanhemmat vetoavat edelleen kyseiseen artikkeliin jättäessään lapsensa rokottamatta.

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

LISTA: Viisi supertartuttajaa kautta historian

6 minuuttia
Lääkkeet

3 hyvää syytä ottaa rokote

2 minuuttia
Herpes
Lääkkeet

Uusi rokote parantaa herpeksen

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota