Rokotus
© Shutterstock

Tuhkarokko tekee paluuta – lapset kannattaa rokottaa

Tuhkarokkorokotteita on alettu ottaa aiempaa vähemmän ja rokotusvastaisuus on kasvussa. Samaan aikaan tuhkarokkotapausten määrä kasvaa etenkin Kaakkois-Euroopassa.

Romaniassa riehuu paraikaa tuhkarokkoepidemia. Ainakin 17 lasta on kuollut siihen sitten syyskuun, ja viime vuonna ainakin 3400 lasta sai pelätyn virustartunnan.

Tuhkarokko ei silti ole yksin Romanian ongelma.

Esimerkiksi Saksassa, Belgiassa ja Ranskassa on todettu lasten keskuudessa aiempaa enemmän tuhkarokkotartuntoja.

Laumaimmuniteetti on uhattuna

Tuhkarokko on pysynyt aisoissa pitkään, koska sitä vastaan kehitetty tehokas rokote on ollut osana lapsille tarkoitettua rokotusohjelmaa.

Viime vuosina kasvava osuus vanhemmista on kuitenkin päättänyt olla ottamatta lapsilleen rokotetta uskonnollisista tai terveydellisistä syistä tai siksi, ettei luota koululääketieteeseen.

Rokottamatta jättäminen ei kuitenkaan ole vain henkilökohtainen asia, koska rokotteen teho kasvaa sitä paremmaksi, mitä useampi sen ottaa. Näin saadaan aikaan niin kutsuttu laumaimmuniteetti, joka suojaa myös rokottamattomia.

Animaatio havainnollistaa laumaimmuniteetin toimintaa.

Esimerkiksi syöpäpotilaita ei voida aina rokottaa, koska heidän immuunipuolustuksensa ei ole riittävän hyvässä kunnossa. Siksi heidän suojansa on kiinni heidän ympärillään olevien ihmisten rokotusasteesta.

Valetiede lietsoo pelkoa

Brittiläinen lääkäri Andrew Wakefield julkaisi vuonna 1998 The Lancet -lehdessä artikkelin, jossa todistettiin rokotteen ja autismin välinen yhteys.

Vuonna 2010 The Lancet kuitenkin veti artikkelin takaisin, koska se perustui väärennettyyn tutkimukseen. Sittemmin Wakefieldin koko tieteellinen työ on todettu paikkansapitämättömäksi.

Siitä huolimatta rokotevastaiset vanhemmat vetoavat edelleen kyseiseen artikkeliin jättäessään lapsensa rokottamatta.