Shutterstock

Suojaavatko joditabletit radioaktiiviselta säteilyltä?

Jos ydinpommi räjähtää tai ydinvoimalan reaktori sulaa, voiko jodi suojata radioaktiiviselta säteilyltä?

Ydinpommi ei tuota vain valtavaa räjähdystä ja äärimmäistä kuumuutta, vaan myös runsaasti radioaktiivista säteilyä. Tosiasiassa säteily muodostaa 15 prosenttia ydinpommin energialatauksesta.

Radioaktiivinen säteily aiheuttaa voimakkuudestaan riippuen monenlaisia vaurioita – hiustenlähdöstä ja immuunijärjestelmän heikkenemisestä aina dna:n, solujen, verisuonten ja elimien tuhoutumiseen.

Säteily sisältää muun muassa radioaktiivista jodia, joka tekee kilpirauhasesta erityisen haavoittuvan. Kilpirauhanen vastaanottaa jatkuvasti jodia, jota se tarvitsee tärkeiden hormonien tuottamiseen, mutta se ei pysty erottamaan vakaata ja radioaktiivista jodia toisistaan.

Jos keho altistuu radioaktiiviselle jodille, se kerääntyy siksi kilpirauhaseen, mikä muun muassa lisää syövän riskiä.

Tabletti estää jodia imeytymästä

Radioaktiiviselta jodilta voi kuitenkin suojautua. Vähintään 50-milligrammaiset joditabletit sisältävät vakaata jodia kaliumjodidin muodossa. Se täyttää kilpirauhasen jodilla, ja näin kehoon ei pääse imeytymään radioaktiivista jodia, joka sen sijaan erittyy munuaisten kautta.

Joditabletit eivät kuitenkaan suojaa muilta ydinvuodon radioaktiivisilta aineilta, joita ovat esimerkiksi cesium-137 ja strontium-90. Tabletit eivät siksi anna täydellistä suojaa ydinturman sattuessa.