Rokotusvoitto: Australia hävitti vihurirokon ja pian kohdunkaulansyövän

Vihurirokko on saatu hävitettyä Australiasta rokotusten ansiosta. Ja muutaman vuoden kuluttua maa näyttää selvinneen myös kohdunkaulansyövästä.

© Shutterstock

Aivovaurio, sydänvika, keskenmeno, sokeus. Ne kaikki voivat olla vihurirokon aiheuttamia.

Australiassa ihmisten ei enää tarvitse olla huollistaan vihurirokosta, sillä siellä lapset on rokotettu niin kattavasti, että vihurirokkovirus on nyt hävitetty koko maasta.

Rokote suojaa sikiötä

Maailman terveysjärjestö WHO julisti äskettäin, että rubella-virusta ei enää esiinny Australiassa. Siitä tuli 33. maa, joka on onnistunut hävittämään vihurirokkoviruksen. Tutustu vihurirokkotapauksiin Suomessa tästä.

Rubella on rna-virus, joka tarttuu pisaratartuntana eli kosketusta ei tarvita. Tauti itää noin kaksi viikkoa, ja sairastunut tartuttaa toisia jo ennen kuin vihurirokolle tyypillinen ihottuma ja hengitystieoireet ilmaantuvat. Vihurirokossa sairatuneelle tulee yleensä lieviä oireita, kuumetta ja limakalvojen ärsytysoireita. Ihottuma voi nousta vasta monta päivää kuumeen jälkeen, ja se voi kadota jo samana päivänä.

Jos raskaana oleva nainen saa vihurirokkotartunnan, keskenmenon tai sikiövaurioiden riski on suuri. Siksi vihurirokkorokotus on Suomessa osa kansallista rokotusohjelmaa. Vihurirokkorokote annetaan MPR-rokotteessa, joka suojaa vihurirokon lisäksi myös tuhkarokolta ja sikotaudilta.

Rokotteessa elimistöön ruiskutetaan taudinaiheuttamiskyvyltään tehottomiksi tehtyjä viruksia tai niiden osia. Siten immuunipuolustus voi rakentaa tehokkaan suojan sairautta vastaan.

Rokote toimii kuten sairaus

© Oliver Larsen

Ensimmäinen immuunireaktio

Rokote koostuu kuolleista tai elävistä viruksista tai bakteereista. Immuunijärjestelmä reagoi rokotteeseen tuottamatta vasta-aineita, joka torjuu sairautta, sekä muistisoluja, jotka muistavat sairauden, kun sen yrittää iskeä seuraavan kerran.

© Oliver Larsen

Toinen immuunireaktio

Kun elimistö huomaa saman viruksen tai bakteerin uudelleen, immuunijärjestelmä tunnistaa sen ja alkaa heti tuottaa vasta-aineita, jotka tuhoaa sitä.

©

Toisella kertaa elimistö on valmiudessa

  • Kun elimistö kohtaa ensimmäistä kertaa vieraan viruksen tai bakteerin, immuunijärjestelmä alkaa hitaasti tuottaa arsenaalin vasta-aineita, jotka pystyvät hyökkäämään taudinaiheuttajan kimppuun – immuunireaktiota kuvaa käyrän ensimmäinen huippu.
  • Kun elimistön kohtaa taudinaiheuttajan toista kertaa, vasta-aineiden tuotanto on nopeaa – käyrän toinen huippu.

Rokote hävittää kohdunkaulansyöpää

Australiassa on erittäin tehokas rokotusjärjestelmä, ja 94,67 prosenttia kaikista viisivuotiaista on saanut kaikki suositellut rokotukset. Suomessa esimerkiksi vuonna 2016 syntyneiden lasten rokotuskattavuus on vieläkin suurempi 96,1 prosenttia.

Ja jos rokotusaste pysyy yhtä korkeana, näyttää siltä, että Australiasta häviää pian myös kokonainen syöpätyyppi.

HPV-rokote otettiin Australiassa käyttöön vuonna 2007, ja tutkimuksen mukaan on mahdollista, että kolmen vuoden päästä enää alle kuusi naista 100 000:sta saa kohdunkaulansyövän.

Luku laskee todennäköisesti neljään vuoteen 2035 mennessä, ja jos tähän päästään, tutkijat pitävät syöpää jo käytännössä voitettuna.

HPV-rokotteen ansiosta Australiasta voi tulla ensimmäinen maa maailmassa, josta aggressiivinen syöpämuoto häviää kokonaan.

Rokote toimii

Rokottamisen puolesta on monta hyvää argumenttia – sitä vastaan ei ole yhtäkään. Lue lisää faktoja: