Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Lääketiede - Lääkkeet

Rokotusvoitto: Australia hävitti vihurirokon ja pian kohdunkaulansyövän

Vihurirokko on saatu hävitettyä Australiasta rokotusten ansiosta. Ja muutaman vuoden kuluttua maa näyttää selvinneen myös kohdunkaulansyövästä.

Aivovaurio, sydänvika, keskenmeno, sokeus. Ne kaikki voivat olla vihurirokon aiheuttamia.

Australiassa ihmisten ei enää tarvitse olla huollistaan vihurirokosta, sillä siellä lapset on rokotettu niin kattavasti, että vihurirokkovirus on nyt hävitetty koko maasta.

Rokote suojaa sikiötä

Maailman terveysjärjestö WHO julisti äskettäin, että rubella-virusta ei enää esiinny Australiassa. Siitä tuli 33. maa, joka on onnistunut hävittämään vihurirokkoviruksen. Tutustu vihurirokkotapauksiin Suomessa tästä.

Rubella on rna-virus, joka tarttuu pisaratartuntana eli kosketusta ei tarvita. Tauti itää noin kaksi viikkoa, ja sairastunut tartuttaa toisia jo ennen kuin vihurirokolle tyypillinen ihottuma ja hengitystieoireet ilmaantuvat. Vihurirokossa sairatuneelle tulee yleensä lieviä oireita, kuumetta ja limakalvojen ärsytysoireita. Ihottuma voi nousta vasta monta päivää kuumeen jälkeen, ja se voi kadota jo samana päivänä.

Jos raskaana oleva nainen saa vihurirokkotartunnan, keskenmenon tai sikiövaurioiden riski on suuri. Siksi vihurirokkorokotus on Suomessa osa kansallista rokotusohjelmaa. Vihurirokkorokote annetaan MPR-rokotteessa, joka suojaa vihurirokon lisäksi myös tuhkarokolta ja sikotaudilta.

Rokotteessa elimistöön ruiskutetaan taudinaiheuttamiskyvyltään tehottomiksi tehtyjä viruksia tai niiden osia. Siten immuunipuolustus voi rakentaa tehokkaan suojan sairautta vastaan.

Rokote toimii kuten sairaus

Toisella kertaa elimistö on valmiudessa

  • Kun elimistö kohtaa ensimmäistä kertaa vieraan viruksen tai bakteerin, immuunijärjestelmä alkaa hitaasti tuottaa arsenaalin vasta-aineita, jotka pystyvät hyökkäämään taudinaiheuttajan kimppuun – immuunireaktiota kuvaa käyrän ensimmäinen huippu.
  • Kun elimistön kohtaa taudinaiheuttajan toista kertaa, vasta-aineiden tuotanto on nopeaa – käyrän toinen huippu.

Rokote hävittää kohdunkaulansyöpää

Australiassa on erittäin tehokas rokotusjärjestelmä, ja 94,67 prosenttia kaikista viisivuotiaista on saanut kaikki suositellut rokotukset. Suomessa esimerkiksi vuonna 2016 syntyneiden lasten rokotuskattavuus on vieläkin suurempi 96,1 prosenttia.

Ja jos rokotusaste pysyy yhtä korkeana, näyttää siltä, että Australiasta häviää pian myös kokonainen syöpätyyppi.

HPV-rokote otettiin Australiassa käyttöön vuonna 2007, ja tutkimuksen mukaan on mahdollista, että kolmen vuoden päästä enää alle kuusi naista 100 000:sta saa kohdunkaulansyövän.

Luku laskee todennäköisesti neljään vuoteen 2035 mennessä, ja jos tähän päästään, tutkijat pitävät syöpää jo käytännössä voitettuna.

HPV-rokotteen ansiosta Australiasta voi tulla ensimmäinen maa maailmassa, josta aggressiivinen syöpämuoto häviää kokonaan.

Rokote toimii

Rokottamisen puolesta on monta hyvää argumenttia – sitä vastaan ei ole yhtäkään. Lue lisää faktoja:

Lue myös:

Sairaudet

Vaihe vaiheelta: Näin koronatesti tapahtuu

3 minuuttia
Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota