Shutterstock
Polvi, rokote, reuma

Nivelreumarokote tekee tuloaan

Nivelreuman kehittymiseen vaikuttavan proteiinin löytäminen on pitkä edistysaskel matkalla kohti rokotetta.

Noin joka sadas sairastaa nivelreumaa. Tähän mennessä kivuliaaseen sairauteen ei ole onnistuttu kehittämään ehkäisevää eikä parantavaa hoitoa, mutta yhdysvaltalaistutkijat ovat nyt keksineet toiveita herättävän rokotteen.

Rokote saattaa sopia paitsi nivelreuman myös psoriasiksen, diabeteksen ja MS-taudin ehkäisemiseen.

Käsi, terve, nivelreuma

Normaalisti rusto ja kalvot varmistavat nivelien vaivattoman liikkeen (vas.). Nivelreumaa sairastavilla rusto ja luu vahingoittuvat ja nivelten rakenne ja toiminta muuttuvat. Esiintyy jäykkyyttä, kipuja ja turvotuksia (oik.).

© Shutterstock

Nivelreuma on tulehduksellinen autoimmuunisairaus. Toisin sanoen immuunijärjestelmä aiheuttaa nivelissä rustoa ja luuta vahingoittavan tulehduksen, joka oireilee muun muassa turvotuksena ja kipuna. Vaurioituminen voi johtaa vähitellen nivelten vääntymiseen ja rakennevirheisiin.

Nivelreuma on parantumaton sairaus, ja nykyisillä hoitomenetelmillä on mahdollista ainoastaan hidastaa etenemistä ja lievittää oireita.

Yhdysvaltalaisen Toledon yliopiston tutkijat ovat kuitenkin ottaneet pitkän edistysaskeleen matkalla kohti tehokasta rokotetta.

Jo pitkään autoimmuunisairauksien syytä etsinyt biokemisti Ritu Chakravartin tutkimusryhmä on päässyt mitä ilmeisimmin nivelreuman kehittymiseen vaikuttavan proteiinin jäljille.

Testatakseen, onko 14-3-3 zeta -nimisellä proteiinilla jokin osuus nivelreuman puhkeamisessa, tutkijat loivat muuntogeenisiä koe-eläimiä, joissa kyseistä proteiinia ei voinut syntyä. Odotuksena oli, että ne eivät voi saada nivelreumaa. Lopputulos oli kuitenkin yllätys.

Proteiinin puuttuminen ei estänyt eläimiä sairastumasta nivelreumaan, vaan niistä tuli pikemminkin alttiimpia sairastumaan siihen. 14-3-3 zeta onkin siis nivelreumapotilaan paras ystävä.

Laboratoriossa kehitettiin avainproteiiniin perustuva nivelreumarokote, ja kun sitä testattiin eläimillä, yksikään niistä ei sairastunut nivelreumaan. Itse asiassa rokotus vahvisti niiden luustoa.

Tri Ritu Chakravarti, Toledon yliopisto

Ritu Chakravartin tutkimusryhmä paljasti, että 14-3-3 zeta -niminen proteiini vaikuttaa nivelreuman kehittymiseen. Vaikutustapa ei ollut kuitenkaan odotuksenmukainen.

© University of Toledo

Havainnolla, että yhden proteiinin kautta on mahdollista vaikuttaa autoimmuunisairausriskiin, voi olla merkitystä esimerkiksi sellaisten vakavien tautien kuin psoriasiksen, diabeteksen ja MS-taudin hoidolle.

Toledon yliopiston tutkimusryhmä toivoo lääkeyhtiöiden tarttuvan tilaisuuteen ja alkavan kehittää nivelreumarokotetta löydön pohjalta.

Useimmiten keksinnöstä syntyy apteekissa myytävä lääke noin kymmenessä vuodessa. Parhaassa tapauksessa nivelreumarokote saadaan käyttöön 2030-luvun alussa.