Maailman kalleimmat tipat

Nesteillä voi olla vaikutuksia, jotka tekevät niistä erittäin kallisarvoisia. Esimerkiksi skorpionin myrkky sisältää aineita, jotka tepsivät syöpään. LSD on yksi kallis neste, jota tavoitellaan sen psykedeelisen vaikutuksen vuoksi. Lue lisää alta.

NESTEET topbillede

Skorpionin myrkky

? Litrahinta: Noin 9,5 miljoonaa euroa

Joka kerta, kun skorpioni iskee piikkinsä saaliiseen, se ruiskauttaa noin 14 euron arvoisen myrkkyannoksen. Hinta on korkea, sillä annos on hyvin pieni, vain 1,5 litran miljoonasosaa.

9,5 miljoonan euron litrahinnallaan skorpionin myrkky on maailman kallein neste. Suolainen hinta johtuu siitä, että myrkyssä on lääkkeeksi sopivia ainesosia. Niitä voidaan käyttää muun muassa fx MS-taudin ja syövän diagnosoinnissa ja hoidossa.

Lisäksi myrkky päihdyttää ja aiheuttaa riippuvuutta. Intiassa jotkut käyttävät myrkkyä huumeena antamalla skorpionin pistää itseään. Skorpionikauppiaat käärivät hyvät rahat myymällä maailman kalleinta nestettä.

Kobranmyrkky

? Litrahinta: noin 37 000 euroa.

Jos monokkelikobra puree sinua, todennäköisesti hengityselimesi lamaantuvat ja kuolet hapenpuutteeseen. Kobran myrkky on silti arvotavaraa, sillä siinä on aineita, jotka lievittävät muun muassa syövän ja nivelreuman aiheuttamia kipuja.

Myrkkyä tuotetaan käärmetarhoilla. Yhden kilon tuottamiseen tarvitaan 10?000 käärmettä, joita ”lypsetään” 4–6 viikkoa.

LSD (d-lysergihapon dietyyliamidi)

? Litrahinta: 30 000 euroa

LSD on huumausaine, joka vahvistaa aistikokemuksia ja aiheuttaa voimakkaita aistiharhoja. Sen kehitti sveitsiläinen kemisti Albert Hofmann 1938. Hän myös testasi sitä itse ja kuvaili sen hallusinogeenisia vaikutuksia.

Ennen kuin LSD kiellettiin 1960-luvulla, sitä käytettiin psyykenlääkkeenä. Suurina määrinä käytettynä LSD voi johtaa psykoosiin.

Nykytiedon mukaan aineesta ei ole lääketieteellistä hyötyä, ja suurina määrinä käytettynä se voi johtaa psykoosiin.

Katso, mitä 7 muuta kallista nestettä maksavat

Lue, mitkä muut nesteet ovat päässeet maailman kallempien nesteiden top 10 -listalle. Siitä selviää muun muassa, miksi TULOSTINMUSTE pääsee listalle: