”Poistakoon tämä syöksyhammas täit hiuksista ja parrasta.” Näin kuuluu kanaanilainen kaiverrus Israelista löydetyssä 3 700 vuotta vanhassa norsunluisessa kammassa. Kaiverrus on vanhin kirjallinen viittaus ihmisen ikuiseen taisteluun täitä vastaan.
Aikojen kuluessa on kokeiltu mitä kummallisimpia täintorjunta-aineita. 1900-luvulla perheenäidit käyttivät petroleumia ja bensiiniä. Nykyään kielletty hyönteismyrkky DDT lähes tappoi täit sukupuuttoon Yhdysvalloissa. Sekä DDT että myöhemmät kemialliset torjunta-aineet ovat kuitenkin hävinneet taistelun täiden muuttuessa yhä vastustuskykyisemmiksi.

Täikuurit eivät tappaneet vain täitä
Täiden torjuntakeinot ovat olleet moninaisia ja osin hengenvaarallisia.
Nopean sukupolvikiertonsa ja runsaslukuisuutensa vuoksi täit sopeutuvat nopeasti kemikaaleihin.
Useimmat nykyajan täintorjunta-aineet ovatkin myrkyttömiä. Ne sisältävät esimerkiksi silikoniöljyä, joka tukkii täiden hengitystiet ja hidastaa munien kehitystä. Yleensä tällainen aine ei kuitenkaan riitä yksin.
Täillä on nopea elinkierto: sen munasta tulee täysikasvuinen täi vain 14 päivässä. Siksi on tärkeää varmistaa, että kaikki täit poistetaan. Tämä tapahtuu helpoimmin tiheällä kammalla.

Täistä tulee nopeasti sukukypsä
Vasta kuoriutuneesta täinymfistä tulee täysikasvuinen noin 10 päivässä. Sitten se on valmis jatkamaan sukuaan.
Täin elämä alkaa munassa. Ihanneoloissa täinaaras munii päivässä neljä munaa eli saivaretta, jotka se kiinnittää hiuksen tyveen voimakkaalla eritteellä.
Jo viikon kuluttua munasta kaivautuu esiin ensimmäinen nymfivaihe. Täinymfi imee ensimmäisen ateriansa ihmisen päänahasta.
Nymfi luo nahkansa kolme kertaa tullakseen täysikasvuiseksi, ja kukin nymfivaihe kestää kolmisen päivää. Kehittyessään täi imee verta.
Täistä tulee sukukypsä heti viimeisen nahanluonnin jälkeen, ja se parittelee. Sitten naaras laskee hedelmöityneet munat.
Päätäitä voi häätää täishampoolla, jota levitetään jakauksittain kaikkialle hiuksiin ja hiuspohjaan. Tiheäpiikkinen täikampa irrottaa täitä ja saivareita, ja hiuksia kannattaa kammata sillä pari viikkoa käsittelyn jälkeen. Puolet etikkaa ja puolet vettä sisältävää liuosta voi käyttää apuna, jos saivareet ovat tiukasti kiinni hiuksissa. Shampookäsittely toistetaan tarvittaessa.
Täiepidemiat puhkeavat usein pitkien lomien jälkeen, kun lasten hiuksia ei ole muistettu tarkastaa. Koko perheen kannattaa siis tehdä täitarkastus.