Shutterstock
Nainen ottaa e-pillerin

E-pilleri – Kaikki mitä pitää tietää maailmaa muuttaneesta pilleristä

E-pilleri edesauttoi naisten seksuaalista vapautumista ja pääsyä työmarkkinoille kaikkialla maailmassa. Pian tulossa saattaa olla vastaava pilleri miehille.

E-pilleri vapautti naiset

"Yksikään nainen ei voi kutsua itseään vapaaksi, ennen kuin hän hallitsee omaa kehoaan", yhdysvaltalainen naisasianainen Margaret Sanger on sanonut. Harva on vaikuttanut naisten itsenäistymiseen niin radikaalisti kuin Sanger.

1950-luvulla hän suostutteli miljoonaperijätär Katharine McCormickin sijoittamaan 40 000 dollaria "ihmepillerin" kehittämiseen naisten ei-toivottujen raskauksien ehkäisemiseksi.

Mies, joka onnistui toteuttamaan Sangerin elinikäisen haaveen pillerimuotoisesta ehkäisykeinosta, oli yhdysvaltalainen biologi Gregory Pincus.

"Yksikään nainen ei voi kutsua itseään vapaaksi, ennen kuin hän hallitsee omaa kehoaan." Margaret Sanger, yhdysvaltalainen naisasianainen

Pincus ja hänen kollegansa Min-Chueh Chang kehittivät e-pillerin 1930-luvulta alkaen tehtyjen eläinkokeiden pohjalta, joissa eläimille annettiin hormoneja raskauden ehkäisemiseksi. E-pilleri tuli Yhdysvalloissa myyntiin vuonna 1960 ja Suomessa 1962.

Margaret Sanger kuoli vuonna 1966 eikä ehtinyt koskaan nähdä sitä valtavaa muutosta, jonka e-pilleri sai aikaan naisten seksuaalisessa vapautumisessa ja työmarkkinoille osallistumisessa, kun naiset pystyivät vihdoin hallitsemaan omaa kehoaan.

Nykyisin e-pilleriä käyttää yli 100 miljoonaa naista ympäri maailmaa, ja vuonna 1993 The Economist -lehti nimesi e-pillerin yhdeksi nykymaailman seitsemästä ihmeestä.

E-pillerin aikajana

E-pilleri tuli markkinoille 60 vuotta sitten. Sen jälkeen pienestä pilleristä on tullut yksi maailman yleisimmistä ehkäisykeinoista.

Mihin e-pillerin toiminta perustuu?

E-pillerillä on ollut suuri ja moniulotteinen vaikutus yhteiskuntaan. Pienen pillerin toimintamekanismi on hyvin yksinkertainen.

Perinteinen yhdistelmäehkäisypilleri sisältää kahta synteettistä sukupuolihormonia: etinyyliestradiolia (estrogeeni) ja progestiinia (keltarauhashormoni).

Synteettiset sukupuolihormonit estävät raskaaksitulon vähentämällä FSH- ja LH-sukupuolihormonien erittymistä aivolisäkkeessä.

FSH- ja LH-hormonit saavat aikaan ovulaation eli munasolun irtoamisen, joten ilman niitä raskaus ei voi alkaa.

Näin e-pilleri toimii

E-pilleri sisältää synteettisiä sukupuolihormoneja, jotka pysäyttävät normaalin sukupuolihormonituotannon, mikä taas estää ovulaation. Lisäksi kohdunkaula muuttuu kovaksi, jolloin siittiöt eivät enää pääse sen läpi.

Miten e-pilleri toimii
© Shutterstock

1. Sukupuolihormonien määrä kasvaa

Perinteinen yhdistelmäpilleri sisältää kahta synteettistä sukupuolihormonia, joita naisen elimistö normaalisti tuottaa: etinyyliestradiolia (estrogeeni) ja progestiinia (keltarauhashormoni).

Miten e-pilleri toimii
© Shutterstock

2. Hormonien eritys vähenee

Synteettisten sukupuolihormonien lisääntynyt määrä estää luteinisoivan hormonin (LH) ja follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) erittymisen aivolisäkkeessä, joka on pieni rauhanen aivoissa.

Miten e-pilleri toimii
© Shutterstock

3. Ovulaatio jää pois

LH-hormoni stimuloi munasolujen irtoamista. FSH puolestaan saa munarakkulat eli follikkelit kasvamaan. Ilman näitä hormoneja ovulaatiota ei tapahdu. Progestiini tekee kohdunkaulasta kovan, jolloin siittiöt eivät pääse sen läpi.

Miten luotettava ehkäisykeino e-pilleri on?

E-pilleri on eräs kaikkein luotettavimmista ehkäisykeinoista, ja jos pillereitä käyttää ohjeiden mukaisesti, ehkäisyteho on jopa 99,9 prosenttia.

Hyvin pieni osa e-pillereitä käyttävistä naisista tulee raskaaksi pillereistä huolimatta. Tämä johtuu useimmiten siitä, että naiset ovat unohtaneet ottaa pillerin, jolloin LH- ja FSH-hormoneja erittyy normaalisti.

Science Translational Medicine -tiedejulkaisussa vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että 40–50 prosenttia yhdysvaltalaisnaisista unohti ottaa ainakin yhden päivittäisen e-pillerin kolmen kuukauden jaksolla.

Mies ottaa e-pillerin
© Shutterstock

Mitä tapahtuu, jos mies ottaa e-pillerin?

Jos mies ottaa yhden tai kaksi e-pilleriä, ei tapahdu mitään.

Mutta jos mies käyttää e-pillereitä säännöllisesti, niiden sisältämillä sukupuolihormoneilla on lievä feminisoiva vaikutus, jolloin esimerkiksi lantio levenee, iho pehmenee ja rinnat kasvavat.

Estrogeenin määrä on kymmenesosan alhaisempi kuin mitä transnaiset käyttävät sukupuolenkorjausprosessin yhteydessä. Minipillerit, jotka sisältävät vain progesteronia eli keltarauhashormonia, laskevat miehillä siittiöiden lukumäärää ja vähentävät seksihaluja.

Mitä sivuvaikutuksia e-pillerillä on?

Vaikka e-pillerin ehkäisyteho on kiistaton, pillerin sivuvaikutuksista on keskusteltu siitä lähtien, kun ne tulivat markkinoille vuonna 1960.

Ensimmäiset e-pillerit sisälsivät 100 mikrogrammaa estrogeeniä, ja sukupuolihormonin suuri määrä aiheutti pillereitä käyttäneille naisille samoja oireita, joista kärsitään raskauden aikana, kuten pahoinvointia, painonnousua, päänsärkyä ja mielialan vaihtelua.

E-pillerin vakavin sivuvaikutus on kohonnut riski laskimotukosten kehittymiseen.

On arvioitu, että 2–3 naista 10 000 naisesta, jotka eivät ole raskaana eivätkä käytä e-pillereitä, saavat laskimotukoksen. E-pillereitä käyttävillä naisilla määrä on 6–9 naista 10 000:sta.

Onko miehille e-pilleriä?

E-pillerin kehittämisen jälkeen naisille suunnatuille markkinoille ovat tulleet myös hormonikierukka, kuparikierukka, ehkäisykapseli, ehkäisylaastari ja ehkäisyrengas.

Kondomi on edelleen ainoa miehille suunnattu ehkäisyväline (jos sterilisaatiota ei lasketa), mutta miehille suunnattu e-pilleri saattaa olla tulossa markkinoille.

Vuonna 2018 Washingtonin yliopisto teki tutkimuksen, jossa 100 miestä testasi uutta pilleriä, joka sisälsi DMAU-nimistä ainetta.

Naisten e-pillerin tavoin miesten e-pillerin tarkoituksena on estää sukupuolihormonin erittyminen, mikä miesten kohdalla tarkoittaa, että siittiöiden tuotanto loppuu.

Miesten e-pilleri estää siittiöiden tuotannon

Miesten e-pilleri sisältää synteettisiä sukupuolihormoneita, jotka lopettavat siittiöiden tuotannon estämällä tiettyjen hormonien erittymisen aivolisäkkeessä.

Miesten e-pilleri

Sukupuolihormonien määrä lisääntyy

Miesten e-pilleri sisältää DMAU-nimistä ainetta, joka koostuu miessukupuolihormoni testosteronia muistuttavasta androgeenista sekä progesteronista, jota on myös naisten e-pillerissä.

1

Hormonituotanto estyy

Kahden sukupuolihormonin lisääntynyt määrä pysäyttää luteinisoivan hormonin (LH) ja follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) erittymisen aivolisäkkeessä, joka on hormoneja tuottava rauhanen aivoissa.

2

Siittiötuotanto pysähtyy

Miehillä FSH-hormoni stimuloi siittiöiden tuotantoa ja kivesten kasvua, kun taas LH-hormoni stimuloi miessukupuolihormonin eli testosteronin erittymistä. Näiden hormonien erittymisen estäminen pysäyttää siittiöiden tuotannon kivesten tiehyissä.

3
© Shutterstock

Kokeeseen osallistuneista sadasta miehestä vain muutamalla sivuvaikutukset olivat vakavia, kuten päänsärkyä, vähentynyttä seksihalukkuutta ja aknea.

Miesten e-pillerin kehitys on vasta alkuvaiheessa, eikä ole tietoa, milloin sellainen olisi mahdollisesti tulossa markkinoille. Ja senkin jälkeen pitää muistaa, että kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta.