Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvinde i respirator

Mikä hengityskone on?

Kun hengitystiesairaudet panevat keuhkot lujille, hengityskone voi pelastaa hengen.

Shutterstock

Mikä hengityskone on?

Hengityskone on laite, joka auttaa vakavasti sairaita hengittämään ja heidän vertaan hapettumaan. Hengityskoneella hoidetaan hengitystiesairauksia, muun muassa keuhkoahtaumaa ja vakavaa keuhkokuumetta.

Hengityskoneet ovat viime aikoina nousseet otsikoihin, koska hengityskoneilla voidaan hoitaa myös teho-osastolle joutuneita koronapotilaita.

Hengityskone hoitaa äkillistä hengitysvajausoireyhtymää

Hengityskoneen tarve syntyy, kun koronavirus leviää keuhkojen alaosan keuhkorakkuloihin eli alveoleihin, joissa kaasujen vaihtuminen keuhkoissa tapahtuu.

Alveolit reagoivat infektioon erittämällä nestettä ja soluja, mikä on osa elimistön normaalia immuunireaktiota. Vaikka tämä on osa sairauden torjuntaa, se voi lopulta tukehduttaa potilaan, koska neste-soluhyytelö estää hapen pääsyn keuhkoista verenkiertoon ja hiilidioksidin poistumisen elimistöstä.

Ankarimmin sairastuneille koronapotilaille voi siksi kehittyä äkillinen hengitysvajausoireyhtymä eli ARDS, jonka hoidossa hengityskone on välttämätön.

potilas-hengityskoneessa
© Shutterstock

Näin hengityskone toimii

Hengityskone auttaa vakavasti sairaita potilaita vetämään henkeä ja hapettamaan vertaan.

 • Järjestelmä havaitsee hengitysvaikeudet

  Äkillisen hengitysvajausoireyhtymän oireet ovat hengenahdistus sekä veren alentunut happiosapaine ja kasvanut hiilidioksidiosapaine.

 • Potilas nukutetaan

  Hengityskoneeseen kytkettävä potilas nukutetaan ja hänelle annetaan lihaksia rentouttava lääkitys.

 • Intubaatioputki asetetaan paikoilleen

  Suusta pujotetaan henkitorveen putki eli potilas intuboidaan.

 • Hengityskone tukee hengitystä

  Putki yhdistetään hengityskoneeseen, joka syöttää potilaan keuhkoihin kosteaa, lämmintä ja mahdollisesti tavallista enemmän happea sisältävää ilmaa.

Hengityskonehoidon sivuvaikutukset

Osalla potilaista hengityskone voi vaurioittaa jo ennestään kovilla olevia keuhkoja. Tämä tunnetaan lyhenteellä VILI ( ventilator-induced lung injury, suomeksi hengityslaitehoitoon liittyvä keuhkovaurio).

Tutkijat ovat osoittaneet ainakin neljä tapaa, jolla potilaat voivat saada hengityskoneessa vaurioita. Tällöin voi syntyä niin sanottu barotrauma, jossa liiallinen keuhkokudoksen venyminen aiheuttaa kudosvaurioita keuhkorakkuloissa eli alveoleissa.

Pahimmassa tapauksessa VILI voi pahentaa potilaan jo ennestään vakavaa tilaa ja johtaa kuolemaan.

VILIn riski kasvaa, jos esimerkiksi koronapotilas joutuu viettämään hengityskoneessa pitkiä aikoja, keskimäärin kymmenen päivää ja joissakin tapauksessa pidempään.

Hengityskonehoidossa kuolleiden koronapotilaiden kuolinluvut vaihtelevat maittain paljon. Vaihtelu voi johtua esimerkiksi käytettävissä olevien hengityskoneiden määrästä tai paljon myös siitä, miten tilastointi on tehty. Ilman hengityskonetta vielä suurempi prosenttiosuus potilaista olisi silti todennäköisesti menettänyt henkensä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota