Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lexapro pills

Asiantuntijat varoittavat suosituista mielialalääkkeistä

Riippumattomat asiantuntijat varoittavat masennuslääkkeistä, jotka sisältävät SITALOPRAAMIA ja ESSITALOPRAAMIA, koska ne kasvattavat sydänsairauksien – esimerkiksi sydänkohtauksen – riskiä enemmän kuin muut mielialalääkkeet.

"Sitalopraami ja essitalopraami lisätään vältettävien aineiden luetteloon."

Arvostettu riippumaton ranskalainen lääketieteellinen julkaisu La Revue Prescrire on suorasanainen varoittaessaan kahden mielialaan vaikuttavan aineen käytöstä.

La Revue Prescrirea tukee YK:n Maailman terveysjärjestö WHO, ja ranskalaiset lääketieteen asiantuntijat ovat jo aiemminkin paljastaneet hengenvaarallisia lääkkeitä, jotka on sittemmin vedetty pois käytöstä.

Mikä on sitalopraami?

Sitalopraami on masennuslääke, jota käytetään masennukseen, ahdistukseen ja pakko-oireisiin.

Sitalopraami kuuluu masennuksen hoitoon käytettyihin SSRI-ryhmän (selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät) lääkeaineisiin, jotka tunnetaan myös onnellisuuspillereinä.

Sitalopraamin toi myyntiin alun perin tanskalainen lääkeyhtiö Lundbeck (H. Lundbeck A/S) vuonna 1989, ja se ehti Yhdysvaltojen markkinoillekin vuonna 1998, ennen kuin sen patentti umpeutui vuonna 2003.

Vuodesta 2003 alkaen monet lääkeyhtiöt ovat lanseeranneet oman sitalopraamia sisältävän mielialalääkeversionsa.

Lundbeck on lisäksi kehittänyt sitalopraamista edelleen essitalopraamin, minkä vuoksi sekin on lisätty vältettävien lääkeaineiden listalle.

Haitat: Sitalopraami voi aiheuttaa sydänsairauksia

La Revue Prescriren vuotuinen lääkäreille, farmaseuteille ja muulle hoitohenkilökunnalle suunnattu lista, Aineet, joita on syytä välttää 2016, perustuu vuosien 2010–2015 tutkimustuloksiin ja sisältää mainitut kaksi mielialalääkettä.

Asiantuntijat toteavat perusteluissaan muun muassa, että sitalopraami ja essitalopraami eivät ole sen tehokkaampia kuin muut SSRI-lääkkeet [selektiivisten serotoniinin takaisinoton estäjät, jotka tunnetaan myös onnellisuuspillereinä] ja ne aiheuttavat monenlaisia sydänoireita.

He korostavat muun muassa sitä, että aineet voivat suurina annoksina aiheuttaa rytmihäiriöitä – erityisesti pidentää QT-aikaa.

Sydänvaivat_sitalopraami

Sitalopraamin arvellaan aiheuttavan monenlaisia sydänoireita.

© Shutterstock

Tämä sai jo vuonna 2011 ensin Yhdysvaltojen lääkintäviranomaisen FDA:n ja myöhemmin muiden maiden lääkintäviranomaiset eri puolilla maailmaa pienentämään sitalopraamin sallittua enimmäisannostusta.

Lääkeyhtiö: ei mitään uutta

Lundbeck-yhtiöstä todetaan, ettei La Revue Prescriren tiedoissa ole mitään uutta, ja viitataan sitalopraamin annostussuosituksen muutoksiin, jotka tulivat käyttöön vuonna 2011.

"Lääkintäviranomaiset ovat vuodesta 2011 tiedottaneet lääkäreille QT-ajan pidentymiseen liittyvistä ongelmista, joita saattoi ilmetä, jos suositeltu maksimiannostus ylitettiin", sanoo Lundbeckin viestintäjohtaja Anders Schroll.

"Tämä ei ole mitään uutta", hän jatkaa ja painottaa sitä, että essitalopraamin enimmäisannostusta ei ole alennettu ja että lääkäreitä on varoitettu suositellun enimmäisannoksen ylittämisen vaaroista.

Lue myös:

Lääkäri rokottaa potilaan
Lääkkeet

Hyvästijättö ruiskeille: Tulevaisuuden rokotteet

9 minuuttia
Lääkkeet

Huijaus antoi rokotteille huonon maineen

17 minuuttia
Lääkkeet

Kysy meiltä: Tehoaako vanhentunut lääke?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota