MDMA:ta voi kohta saada reseptillä

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat näyttäneet vihreää valoa sille, että ekstaasina tunnettua MDMA:ta ryhdytään testaamaan traumaperäisen stressihäiriön hoitomuotona. Kokeet siirtyvät nyt ratkaisevaan vaiheeseen.

© Wikimedia Commons

Viime vuosikymmenien aikana MDMA on tullut tunnetuksi tanssilattioiden ekstaasina.

Nyt mielihyvää aiheuttava huume saattaa siirtyä diskoista apteekkeihin.

Aineen on todettu tehoavan traumaperäiseen stressihäiriöön eli PTSD:hen. Sitä on käytetty muun muassa traumatisoituneiden sotilaiden hoidossa.

83 prosenttia tervehtyi

Traumaperäistä stressihäiriötä hoidetaan usein keskusteluterapialla, mutta monet potilaista ovat niin ahdistuneita, että heidän on vaikeaa avautua ja kertoa traumaattisista muistoistaan.

MDMA vapauttaa aivoihin onnellisuutta luovia viestiaineita, kuten dopamiinia ja serotoniinia, Viestiaineet saavat potilaan unohtamaan ahdistuksen, jolloin he voivat puhua avoimesti traumaattisista kokemuksistaan.

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että 83 prosentilla potilaista ei MDMA:n ja keskusteluterapian jälkeen enää esiintynyt traumaperäisen stressihäiriön oireita.

Viimeinen testivaihe

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt, että MDMA-kokeet siirtyvät nyt kolmanteen, ratkaisevaan ihmiskoevaiheeseen. Kokeissa pitää osoittaa, että aineen hyödylliset ominaisuudet ovat niin vakuuttavia, että ne voittavat mahdolliset sivuvaikutukset.

Aine on jo läpäissyt kaksi ensimmäistä ihmiskoevaihetta, joissa tutkijoiden piti osoittaa, että sivuvaikutukset ovat siedettäviä ja että aineella on toivottu vaikutus.

Jos kolmas vaihe sujuu hyvin, MDMA voidaan hyväksyä lääkeaineeksi.