Nyt malariarokote pelastaa ihmisiä

750 000 lasta Keniassa, Ghanassa ja Malawissa saa nyt rokotteen malariaa vastaan. Toiveena on, että uusi rokote voi pelastaa satojentuhansien ihmisten hengen.

Joka vuosi pelätty malarialoisio tappaa noin puoli miljoonaa ihmistä maailman köyhimmissä maissa.

18 vuoden ajan tutkijat ovat kehittäneet rokotetta, joka estää malariatartunnan, ja nyt työ on tuottanut tulosta.

Lupaava, pitkään odotettu RTS,S-malariarokote on nyt otettu käyttöön Keniassa. Ghanassa ja Malawissa sillä on rokotettu lapsia jo muutaman kuukauden ajan.

Rokotetta testataan kolme vuotta näissä kolmessa maassa.

Maailman terveysjärjestö WHO odottaa, että kolmen seuraavan vuoden aikana Keniassa 360 000 lasta saa malariarokotteen, ja yhteensä Keniassa, Ghanassa ja Malawissa rokotetaan 750 000 lasta.

Teho vaatii monta pistosta

Rokotuskampanjan rahoittaja on Maailman terveysjärjestö WHO.

Laboratoriotutkimuksissa RTS,S-rokotteella on saatu suhteellisen hyviä tuloksia: 40 prosenttia rokotetuista on saanut suojan malariaa vastaan.

Rokotteen suurin haaste on se, että sitä pitää antaa neljä annosta. Ensimmäiset kolme kuukauden välein ja neljäs 18 kuukauden kuluttua kolmannesta. Rokottamisen käytännön järjestelyt voivat olla hankalia köyhissä maissa.

Lupaavin rokote

RTS,S-rokote on vain yksi monista rokotteista, joita on kehitetty malarian ehkäisyyn. Se on kuitenkin rokotteista lupaavin.

Toiveena on, että rokote yhdessä hyttyskarkotteiden ja hyttysverkon kanssa on tehokas keino estää hyttysenpiston välityksellä leviävää loistautia.

Kun rokotteen teho näissä kolmessa maassa on saatu selville, päätetään, aletaanko sitä käyttää laajemmin.