Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Piller der former en pil
© Shutterstock
Lääketiede - Lääkkeet

Kiputilojen hoitaminen lääkkeillä

Mihin kipuaistimus ja kipulääkkeiden teho perustuvat?

Tuntoaistin välityksellä saadaan monenlaista tietoa sekä kehon ulkopuolelta että sen eri osista. Eri puolilla elimistöä sijaitsevat tuntoreseptorit reagoivat tunto-, paine-, kipu- ja lämpöärsykkeisiin ja välittävät tietoja aistimuksista selkäytimeen ja aivorunkoon. Niiden kautta viestit siirtyvät tiettyihin aivonosiin työstettäviksi. Tuntoaistijärjestelmään kuuluvat kipureseptorit ovat paljaita hermonpäätteitä, jotka reagoivat poikkeuksellisen matalaan tai korkeaan lämpötilaan, paineeseen ja vahingoittuneiden solujen vapauttamiin prostaglandiineihin, mm. verisuoniin vaikuttaviin rasvahappoihin. Kipureseptorien tehtävänä on ilmoittaa aivoille kivun sijainti ja voimakkuus. Kipulääkkeitä on monenlaisia. Näille lääkeille on ominaista se, että ne joko lievittävät kipua tai poistavat kipuaistimuksen kokonaan. Kipulääkkeet joko estävät prostaglandiinien muodostumisen tai kipuärsykkeiden siirtymisen hermostossa. Toimintatapansa perusteella kipulääkkeet jaetaan yleensä euforisoiviin eli mielialaa voimakkaasti kohottaviin ja tulehduskipulääkkeisiin. Huumausaineen kaltaiset euforisoivat kipulääkkeet, kuten morfiini ja sitä vaikutukseltaan muistuttavat synteettiset lääkeaineet, estävät kipuärsykkeen siirtymisen. Koska ne voivat aiheuttaa riippuvuuden, niiden käyttöä valvotaan tarkasti. Tulehduskipulääkkeet estävät prostaglandiinien vapautumisen vahingoittuneesta kudoksesta ja siten kipureseptorien ärsytyksen. Tällaisia lääkeaineita ovat mm. asetyylisalisyylihappo, ibu- ja ketoprofeeni sekä parasetamoli.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota