Kaljuuden parantava hoito on pian valmis

Nyt on tiedossa hyviä uutisia etenkin miehille, joilla hiukset ovat ohentuneet uhkaavasti: hiustenlähtöä ehkäisevä hoito näyttää valmistuvan jo lähitulevaisuudessa.

© Shutterstock

Hiukset ohenevat ohimoilta, ja hiusraja vetäytyy ensin päälaelle ja sitten kohti niskaa. Hiustenlähtö on ongelma, josta suurin osa miehistä kärsii, kun ikää tulee lisää. Moni kokee kaljuuntumisen kiusallisena ja hiustenlähtö voi jopa vaikuttaa itsetuntoon.

Nyt ongelman ratkaisu odottaa aivan nurkan takana.

Hoito hiustenlähtöön löytyi sattumalta

Yhdysvalloissa Columbian yliopiston tutkijat löysivät sattumalta aineen, joka voi saada hiukset kasvamaan nopeammin ja tuuheuttaa hiuksia.

Päänahassakin karvatupet voivat olla joko kasvu- tai lepovaiheessa. Kun karvatupista moni siirtyy lepovaiheeseen, hiukset alkavat ohentua.

Uusi aine vaikuttaa karvatupen entsyymeihin, jotka pitävät lepotilaa yllä ja voi siten ”herättää” karvatupen. Aine estää Janus-kinaasiksi eli JAKiksi kutsuttua entsyymiä. Aineen käynnistämä prosessi on luonnollinen, mutta se saa sen tapahtumaan tavallista nopeammin.

Hiukset voidaan saada kasvamaan estämällä yhden entsyymin toiminta.

Hiiret hyötyivät hoidosta

Alustavat kokeet hiirillä ovat onnistuneet erittäin hyvin. Niissä karvattomia hiiriä hoidettiin viisi päivää valmisteella. Seuraavan kymmenen päivän aikana hiirille kasvoi uutta paksua karvaa, vaikka vertailuryhmän hiiret, jotka eivät saaneet lääkettä, jäivät karvattomiksi.

Kaksi jo markkinoilla olevaa ainetta ovat vaikuttaneet hiiriin yli odotusten.

Kaksi niin sanottua JAK-estäjää on jo muussa lääketieteellisessä käytössä. Toista, ruksolitinibia käytetään verisairauksien hoidossa. Tofacitinibia taas käytetään nivelereumaan.

Hiustenlähtö syöpäpotilailla vähenee

Aineiden tehoa ihmisten hiuksiin on alettu jo kokeilla, ja jo nyt on merkkejä siitä, että ne tehoaisivat. Lisäkokeilla selvitetään, kuinka hyvin ne voisivat tehota hiustenlähtöön.

Jos JAK-estäjiä aletaan markkinoida hiustenlähtöön, niistä voisi olla apua muillekin kuin kaljuuntuville miehille. Aineet voisivat kasvattaa hiukset takaisin myös ne syöpähoidoissa menettäneille ja henkilöille, joilla oma immuunijärjestelmä on hyökännyt karvatuppien kimppuun.