Herpes
© Shutterstock

Herpesrokote on jo näköpiirissä

Yhdysvaltalaiset tutkijat kehittävät rokotetta, joka paitsi estää herpestartunnan myös parantaa sen siinä tapauksessa, että virus jo lymyää kehossa. Nykyäänhän infektio on elinikäinen.

Suupieli alkaa punoittaa ja alapäätä kutittaa, kun pieni herpesvirus herää lepotilasta ja lähtee liikkeelle piilopaikastaan hermostosta.

Neljä miljardia ihmistä eri puolilla maailmaa kantaa virusta, joka pääsee leviämään, kun suudellaan tai ollaan sukupuoliyhteydessä.

Viime aikoina on kuitenkin edistytty tutkimuksessa, joka tähtää toimivaan rokotukseenherpestä vastaan.

Virus vaipuu lepotilaan

Herpes simplex- eli HSV-virus aiheuttaa ihmiselle parantumattoman infektion. Se jää siis pysyvästi elimistöön, eikä tähän mennessä ole keksitty keinoa häätää sitä.

Kehossa virus pesiytyy hermosoluihin ja muuttuu niissä lepotilaiseksi. Tässä vaiheessa infektio on oireeton.

Virus voi aktivoitua useista eri syistä, kuten stressaavan elämäntilanteen takia. Aktiiviset virukset siirtyvät hermosoluista ihosoluihin ja alkavat tehdä niissä tuhojaan.

Virus lisääntyy nopeasti, ja seuraava virussukupolvi murtautuu ulos solusta. Seurauksena ovat yskänrokolle ominaiset ihomuutokset, rakkulat.

Rokote riisuu viruksen aseista

Kehitteillä oleva rokote, jota on testattu hyvin tuloksin eläimillä, on kolmivalenttinen. Toisin sanoen se sisältää kolme HSV-viruksen vastaista tekijää.

Rokote tuottaa kolmenlaisia vasta-aineita, jotka sitoutuvat tiettyihin viruksen pinnan proteiineihin ja riisuvat viruksen aseista.

Rokotuksen jälkeen immuunijärjestelmä pystyy eliminoimaan viruksen, joka on normaalisti luonnollisten puolustuskeinojen ulottumattomissa.

Lupaavia tuloksia eläinkokeissa

Rokotetta on testattu marsuilla. Ensin 36 tervettä eläintä rokotettiin, ja sitten niille aiheutettiin HSV-2-tartunta, joka ihmisellä on tavallisin sukuelinherpeksen aiheuttaja.

Vain yksi rokotetuista koe-eläimistä sai myöhemmin herpesoireita.

Sen sijaan vertailuryhmässä, johon kuului 24 rokottamatonta marsua, yhtä lukuun ottamatta kaikki sairastuivat herpekseen aiheutetun tartunnan jälkeen.

Käyttöön kymmenessä vuodessa

Seuraavaksi rokotetta aiotaan testata makakeilla, jotka apinoina kuuluvat ihmisen tavoin kädellisiin. Jos tulokset ovat odotuksenmukaisia, voidaan aloittaa potilaskokeet.

Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, toimivasta rokotuksesta herpestä vastaan tulee totta kymmenen vuoden aikajänteellä.

Tavoitteena on, että rokote ei ole ainoastaan ennalta ehkäisevä vaan myös parantava. Siinä tapauksessa rokotuksen avulla olisi mahdollista tehdä loppu jatkuvasta rakkulapiinasta.